Zatezanje pa malo relaksacije!

Zatezanje pa malo relaksacije!

Ekološki pokret Vrbasa juče je organizovao Okrugli sto u Vrbasu u sali Skupštine Opštine na temu "Partnerstvom do boljeg nadzora životne sredine". Svrha sastanka bila je neposredna komunikacija i pokušaj boljeg razumevanja civilnog društva i državne uprave o problemima iz ambijenta u cilju njihovog efikasnijeg rešavanja i izbegavanja eskalacije odnosa.

Uz blagoslov predsednika Opštine Vrbas, Milana Glušca i njegovih najužih saradnika, a u šarolikom učešću udruženja i aktivnih građana iz Opština Vrbas, Bačke Topole i Odžaci, zatim reprezentativne ekipe Vodne inspekcije iz Novog Sada na čelu sa Marijom Novaković, načelnicom, predstavnika lokalnih inspekcija, policije, javnih preduzeća, mesnih zajednicia i đačkog parlamenta srednje stručne škole "4.juli" u Vrbasu, razvila se na momente žučna ali kontrolisana diskusija o situaciji na terenu, ličnim iskustvima, okvirima inspekcijskog delovanja i potencijalima novog Zakona o inspekcijskom nadzoru. Moderator skupa bio je Ratko Đurđevac.

Ekološki pokret Vrbasa ima sve bolju saradnju sa lokalnim inspekcjama, koje vrlo brzo reaguju na naše prijave, i uz angažovanje nadležnih opštinskih službi problemi bivaju relativno brzo sanirani. Pronalaženje i kažnjavanje vinovnika već je druga priča, koja se seli u pravosudne organe i policiju u nedostatku mandatnog kažnjavanja.

I pored urednog poziva, skupu se nisu odazvali, bez ikakvog obrazloženja, Pokrajinska inspekcija za životnu sredinu, Prekršajni sud u Vrbasu i oni koji su mogli dati najveći doprinos temi koju smo obrađivali na Okruglom stolu - Osnovno javno tužilaštvo!

Nadamo se da će nadležna ministarstva pravde i životne sredine, znati pravilno da ocene ovo ignorisanje naše inicijative za dijalog u okolnostima, opšteg nepoverenja građana prema državnoj upravi, velikim naporima radnih grupa konventa EU za otvaranje poglavlja 23 - pravosuđe i 27 - životna sredina, da razviju upravo ovaj međusektorski dijalog i kako bi svi zajedno došli do viših standarda upravljanja državom i boljeg života građana.
Evo i nekih utisaka sa Okrugog stola.

Učesnici su saznali mnogo vrednih informacija o internim inspekcijskim procedurama u postupanju po prijavama anomalija sa terena i njihovim obavezama za povratne informacije podnosiocu. Vrlo je važno postojanje tzv. objedinjenog inspekcijskog nadzora i koordinacije imeđu različitih inspekcija u tretiranju istih problema. Građani ne moraju znati u čijoj je nadležnosti problem koji ih pritiska, dovoljno je pozvati dežurnu inspekcijsku službu u lokalu, koja je u obavezi da prepozna nadležnost i proslidi problem kome treba. Onaj lokal koji to nije obezbedio - krši Zakon!

Građanima nije važno ko će rešiti problem, već da on nestane! Međutim frekvencija ponavljanja istih problema u životnoj sredini ukazuje nam na nedostatak posledice za počinioce. Utisak nam je da je inspekcijama važnije da se problem "sanira" od hvatanja počinioca! To jeste mnogo teže, ali izostanak i "pozitivnih primera" - pravosnažno kažnjenih počinioca, opušta nesavesne pojedince ali i poslovne operatere, da ponavljaju nedelo!
Ovakvi pojedinci i firme nelojalna su konkurencija savesnim građanima i poslovnim operaterima, koji troše svoj novac za pravilno odlaganje otpada i za prečišćavanje otpadnih voda! Nedostatak potpunog nadzora nad zagađivačima životne sredinie vrlo direktno generiše siromaštvo u Srbiji!
Inspekcije nemaju uvid u epiloge svojih prijava organima pravosuđa, niti ih to izgleda zanima. Time su uskraćeni za informacije o karakteru počinioca i preventivnom delovanju prema takvim licima, što propisuje novi Zakon o inspekcijskom nadzoru. Saradnja između pravosuđa i inspekcija izgleda je vrlo tanka!
Jedna, po nama, od važnih stvari u radu inspekcija, je izuzetan uticaj izvršne vlasti! Na žalost, situacija je ista, ako ne i gora od one u pravosuđu, jer, za razliku od sudija, inspektori mogu biti politički angažovani, što sve zajedno utiče na mogući selektivan odnos prema počiniocima. Teško je verovati da počinilac, stranački kolega, neće dobiti blagovremeno upozorenje na inspekcijsku kontrolu i da mu se neće na neki način progledati kroz prste! Još veći imunitet uvereni smo da imaju donatori vlasti i vladajućih struktura.
Završnu ocenu skupa ipak su nam dali đaci, članovi školskog parlamenta, vrlo strpljivo slušajući besede učesnika! - "Procedure, komunikacija, debate... mi oko sebe ne vidimo promene koje će nas zadržati u Srbiji! Morate biti mnogo konkretniji i efikasniji ako želite nekog da ostavite iza sebe na ovom terenu!"

Okrugli sto organizovan je kao deo Projekta "Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu", koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Tehničku podršku dala je Opština Vrbas.
Učesnici Okruglog stola bili su:
1. Učenici đačkog parlamenta SSŠ "4. juli" u Vrbasu sa profesorom Jelenom Šabanović Nedić;
2. Predsednik Opštine Vrbas, Milan Glušac;
3. Zamenik predsenika Opštine Vrbas, Miljana Štulić;
4. Član opštinskog veća za komunalno stambene poslove, Marko Novaković;
5. Pokrajinski sekretarijat za poljopr. vodopr. i šumarstvo - Vodna inspekcija;
6. Komunalna inspekcije;
7. Lokalna inspekcija za živontnu sredinu;
8. Građevinska inspekcija;
9. JKP "Komunalac" Vrbas;
10. JVP "Vode Vojvodine";
11. "Bačka" vodoprivredno preduzeće Vrbas;
12. Javna agencija za zoohigijenu i poljoprivredu Vrbas;
13. Odeljenje za životnu sredinu i energetsku efikasnost Opštine Vrbas;
14. Mesna zajednica Savino Selo;
15. Mesna zajednic Kucura;
16. UG "Atena" Vrbas;
17. UG "Ekološki pokret Odžaka";
18. Policijska stanica Vrbas;
19. Ekološki pokret Vrbas;
20. Aktivni građani iz Vrbasa, Ravnog Sela, Bačke Topole i Srbobrana;
21. TV ekipe: JKP "Komunalac", TV "Bačka", RT Vojvodina i RT Vojvodina na rusinskom.

Preporučujemo: