Zahtev za dobijanje informacije - objašnjenja

Predragu Cvetanoviću, predsedniku Opštine
Milošu Pejčiću, predsedniku SO Odžaci

Ekološki pokret Odžaka  je Opštinskom veću opštine Odžaci svojim aktom 1/2011 od 4.1.2011. podneo Zahtev za vraćanje novca u Fond za zaštitu životne sredine. Odgovor nismo dobili.

Našim aktom  20/2011 od 8.3.2011. Opštinskom veću opštine Odžaci i Skupštini opštine Odžaci dali smo Predlog za donošenje pravnih akata za primenu Arhuske konvencije, pri čemu smo priložili modele odluka koje je dao Arhus centar Kragujevac. Odgovor nismo dobili.

Ekološki pokret Odžaka više od godinu dana traži da se za Fond za zaštitu životne sredine oformi neki oblik upravljačkog tela (upravni, izvršni odbor, komisija,...) . Odgovor nismo dobili.

Ekološki pokret Odžaka godinama predlaže ozbiljnu promenu Odluke o komunalnim delatnostima, čime bi se rešili mnogi problemi, pa i problem primarne selekcije sekundarnih sirovina – za šta se Ekološki pokret Odžaka svojski zalaže. O ovome se nikad nije ozbiljno razgovaralo.

Skupština opštine  Odžaci donela je odluku da se formira Komisija za saradnju sa nevladinim, humanitarnim i ostalim organizacijama, pri čemu je u članu 140a Poslovnika SO Odžaci rečeno:  «Članove Komisije mogu predlagati nadležni organi registrovanih nevladinih, humanitarnih i drugih organizacija i odborničke grupe». Koliko nam je poznata, Komisija ni do današnjeg dana nije formirana, niti nas je bilo ko kontaktirao da damo predloge za člana Komisije. Sada vidimo da je povodom Konkursa za sufinansiranje projekata udruženja građana formirana Komisija za dodelu sredstava, pa nije jasno da li je to komisija koja je osnovana po članu 140a Poslovnika SO Odžaci ili neka druga.

Ekološki pokret Odžaka je po modelu opštine Senta odavno predložio da se budžetom opštine Odžaci, u okviru «LINIJE 481», predvide dve vrste sredstava za finansiranje udruženja: za finansiranje funkcionisanja (materijalne troškove) i finansiranje jednog projekata. Odgovor nismo dobili.Sada se vidi da su sva sredstva u budžetu predviđena za sufinansiranje projekata. Čak nije predviđeno finansiranje, već isključivo sufinansiranje, a o finansiranju funkcionisanja da ne govorimo.

Ekološki pokret Odžaka smatra da i predsednik opštine Odžaci i predsednik SO Odžaci treba da se pridržavaju Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave, da   moraju da znaju članove 15.i 25. Kodeksa, naročito stav 2. člana 25,  a  s’ obzirom na član 27. Kodeksa da je na sva prethodna postavljena pitanja, zahteve i predloge Ekološki pokret Odžaka odavno trebao da dobije odgovore. Za rad Opštinskog veća opštine Odžaci odgovoran je predsednik opštine .

Vi zajedno činite vladajuću koaliciju i izgovori da je ovo trebalo da uradi izvršna vlast, a ono zakonodavna vlast « padaju u vodu». Vi možete da se o svemu dogovorite i da izvršna vlast izradi predloge, a da predloge usvoji zakonodavna vlast i na taj način vrlo brzo  rešite sve zahteve Ekološkog pokreta Odžaka.

Da se ne bi obraćali Pokrajinskom ombudsmanu,  predlažemo da se celokupna problematika reši u okviru opštine Odžaci, pa Vas molimo da nam se dostavi informacija kada će naši zahtevi i predlozi biti rešavani i rešeni.    

Preporučujemo: