Saopštenje za javnost o seminaru „Osnovni principi organske proizvodnje“

Devetogodišnjicu osnivanja, 14.9.2004.-14.9.2013,  Ekološki pokret Odžaka obeležio je radno. 

Ekološki pokret Odžaka, u suorganizaciji  sa JP Direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Odžaka,Udruženjem poljoprivrednika opštine Odžaci , Udruženjem Terra’s iz Subotice i Kolping centrom Srbije organizovao je u subotu ,14.9.2013. u Sportsko-poslovnom centru „Odžaci“  seminar „Osnovni principi organske proizvodnje“.

U ime organizatora iz Odžaka, seminar je otvorila i goste-predavače i posetioce pozdravila  Svetlana Tojaga iz JP  Direkcija  za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Osnovni cilj seminara je podizanje  nivoa znanja i kvaliteta obrazovanja u oblasti organske poljoprivrede u cilju očuvanja životne sredine, biodiverziteta, zdravlja stanovništva, ali i stvaranje konkurentnog poljoprivrednog proizvođača na domaćem i inostranom tržištu. Seminar je bio namenjen poljoprivrednicima, prerađivačima, predstavnicima lokalne samouprave i udruženjima.

 

Ovaj projekat se ostvaruje zahvaljujući finansijskim sredstvima koja su dobijena od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u okviru  konkursa za dodelu sredstava iz budžeta AP Vojvodine u 2013. godini za realizaciju projektnih aktivnosti udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine.

U subotu je realizovan teoretski deo projekta, a dogovoreno je da  praktični deo, odnosno poseta farmama koje se bave organskom proizvodnjom u okolini Subotice,  bude realizovana 16. oktobra ove godine u okviru 9. Međunarodnog festivala organskih proizvoda   Biofest 2013, u organizaciji  Udruženje Terra’s  i Otvorenog univerziteta iz Subotice, a pod pokroviteljstvom Grada Subotice.

Teoretski deo obuhvatio je šest prezentacija koje su održali mr Nadežda Pešić Mlinko, dipl.inž. Nada Berkeš,  dipl.ing. Mirjana Jovanović Dragojlović i dipl.inž. Nenad Novaković. Predstavljanje programa predavanja i uvodnu reč dala je Jelena Ivović iz Udruženja Terra’s.

Po završetku predavanja, predsednik Ekološkog pokreta Odžaka Ivica Ćirić uručio je predavačima, Snježani Mitrović, asistentu projekta,  Udruženju Terra’s  i Kolping centru Srbije zahvalnice Ekološkog pokreta Odžaka.

Ekološki pokret Odžaka poziva zainteresovane za obilazak farmi u okolini Subotice da se jave Ivici Ćiriću, predsedniku Ekološkog pokreta Odžaka  na telefon 063/459 179 ili Svetlani Tojagi, JP Direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj na telefon 064/80 37 501. Poseta je za zainteresovane potpuno besplatna. Besplatni  su put, osveženje i hrana. Poziv važi i za predstavnike sredstava informisanja.

{gallery}vesti-2013/2013_09_16_seminar_organska{/gallery}

Preporučujemo: