Saopštenje o radnoj poseti ombudsmana Bačke Topole

Opštinski ombudsman Bačke Topole  Miladin Nešić   je u sredu, ,30.7.2014.  imao radni  sastanak sa članovima  Zelenog saveta opštine Odžaci. Poseta je upriličena sa namerom da se članovi Zelenog saveta upoznaju sa desetogodišim radom i iskustvom ombudsmana u opštini Bačka Topola.

 U  iscrpnom izlaganju  gospodin Nešić je članove Zelenog saveta uopoznao sa svojim iskustvom u dva mandatna perioda .Kao krajnji zaključak gospodin Nešić je izneo svoje mišljenje da je postojanje  opštinskog ombudsmana  obostrano korisno, kako za građane tako i za samu opštinu, jer se uz pomoć ombudsmana  izbegavaju dugotrajni, skupi i nepotrebni sporovi.Ovakvu tvrdnju gospodin Nešić ilustrovao je primerima iz svoje prakse. 

Poseta  gospodina Nešića organizovana je u sklopu razmatranja mogućnosti uvođenja Zelenog ombudsmana u opštini Odžaci. Preporuka je da je racionalnije da se umesto specijalizovanog Zelenog ombudsmana  uvede ombudsman opšte nadležnosti, da po mogućnosti bude pravnik ( što nije obavezno) i da  bude izabran dogovorom pozicije i opozicije, odnosno za ombusmana treba izabrati lice od autoriteta i opšteg poverenja. 

 

                          Gospodin Nešić je na kraju  odgovarao na konkretna pitanja članova Zelenog saveta. Na kraju posete gospodin Nešić je izrazio spremnost da pruži svu potrebnu pomoć ako se lokalna vlast odluči da uvede  opštinskog ombusmana. Preporučio je da se to učini unutrašnjom reorganizacijom Opštinske uprave opštine Odžaci, odnosno da se od postojećih  zaposlenih kadrova neko prebaci na poslove ombusmana. 

Preporučujemo: