"Reka života“ u Odžacima

Posle Novog Sada, Subotice i Vršca u četvrtak, 8. decembra, održana je i u našem gradu premijera dokumentarnog filma „Reka života“, autora i našeg sugrađanina Olivera Fojkara. Reč je o afirmisanom stvaraocu dokumentarnih filmova, koji je u protekle četiri godine sa svojim saradnicima snimio obilje materijala o Dunavu. Sve je on to potom lepo uklopio u jednu pitku priču, koja se sa interesovanjem prati punih 80 minuta. Možda će mu kritika malo i zameriti na dužini filma, ali gledaoci to svakako neće učiniti, jer je u pitanju materijal koji do sada nije viđen u sličnim ostvarenjima. Uspešno se tu prepliću razmišljanja ljudi o ovoj reci, koja kroz našu zemlju prolazi u dužini od 588 kilometara, njihovim običajima i sve se to neosetno i prirodno uklapa u istorijski kontekst što celom filmu daje i poseban pečat.

Ovaj dokumentarac obiluje i nizom ekskluzivnih slika iz biljnog i životinjskog sveta koji se nalazi pored i u samoj reci. Da bi se ta podvodna džungla mogla snimiti, autor je morao pohađati jednomesečni kurs ronjenja i snimanja. Nije to bilo uzalud, jer je Fojkar načinio zaista impresivne snimke koji se do sada nisu mogli videti.

Sve te pokretne slike i saopšteni podaci, jasno su objašnjavali pojave i događaje koji su se čvrstim nitima vezivali za ovu reku. Nema sumnje da je to kod gledalaca stvaralo utisak da je u pitanju jedno ozbiljno delo, koje nailazi na lep odjek kod gledalaca. I stručna kritika se vrlo pohvalno izrazila o ovom Fojkarovom dokumentarcu, koji će uskoro biti preveden na engleski jezik i tako krenuti na mnoge svetske festivale, gde ovaj stvaralac može očekivati nagrade, jer je stvorio film vredan pažnje. Po svemu sudeći neće ni sa ovim kao i prethodnim njegovim filmovima izostati želja stranih distributera da kupe ovo delo, koje može biti zanimljivo za mnoge gledaoce.
Nema sumnje da je ova projekcija bila pravi kulturni događaj za našu sredinu, koja je trebala pokazati znatno više sluha za ovu premijeru. Posebno se to odnosi na tzv. kulturne radnike koji nisu našli za shodno da se nađu u Sportsko-poslovnom centru i na taj način pokažu svoj odnos, kako prema samom filmu tako i samom stvaraocu. Zbog ovakvog odnosa treba uputiti i prekor članu Opštinskog veća koji je po prirodi posla bio obavezan da se nađe na ovoj premijeri. Nažalost, izostali su i čelnici lokalne samouprave i time propustili priliku da iskažu svoje poštovanje, za ono što je NAŠ sugrađanin Oliver Fojkar učinio.

IZVOR: Radoslav Medić, Informativni centar Odžaci - Radio Odžaci

Preporučujemo: