Predlog ekološkim organizacijama za bojkot akcije "Očistimo Srbiju"

Izvršni odbor Ekološkog pokreta Odžaka, na svom  sastanku koji je održan 17.5.2011.godine, doneo je odluku da  Ekološki pokret Odžaka u znak protesta   bojkotuje akciju «Očistimo Srbiju» , koju je Ministarstvo zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja zakazalo za 4.juni , povodom 5.juna - Svetskog dana zaštite životne sredine,  i poziva sve ekološke organizacije u Srbiji da nam se pridruže.

Obrazloženje:

 Za akciju «Očistimo Srbiju» u 2010. godini, koliko nam je poznato, budžetom je bilo predviđeno 6,5 miliona (šest i po miliona) evra, a postignuti rezultati, bar po našem mišljenju, su više nego skromni,  a sve što je rađeno u okviru ove akcije je bilo skroz netransparentno . Po našoj računici za 6,5 miliona evra svaka opština u Srbiji mogla je da dobije po 300-400  žičanih  kontejnera. Umesto toga samo za  reklamu na Srbija Openu dato je 475.000,00 evra. Za taj novac  900 ( devetsto ) ekoloških organizacija je moglo da dobije kompjuter i da sve budu umrežene.

Ovih dana ministar Dulić je postao član Veća klupskog saveta FK Crvene zvezde. Da li će on tamo voditi  brigu o travi na stadionima FK Crvene zvezde ili će , preko blagajne FK Crvene zvezde, za nekoliko stotina hiljada evra, reklamirati akciju «Očistimo Srbiju»? Mogao bi  malo, kao ministar za zaštitu životne sredine, da povede računa i o položaju ekoloških organizacija i o nemoći ekoloških organizacija da na lokalnom i opštem nivou utiču na politiku zaštite životne sredine, jer nemaju apsolutno ni jedan-jedini mehanizam za delovanje.

Još jedan razlog za bojkot je to što je Ekološki pokret Odžaka sa ondašnjim Ministarstvom zaštite životne sredine i prostornog planiranja potpisao Memorandum o saradnji  na osnovu koga je Ministarstvu uputio na dvadesetak stranica preko 60 konkretnih predloga za jačanje kapaciteta ekoloških organizacija. Na uredno poslate predloge Ministarstvo nije odgovorilo, kao ni na naknadnu urgenciju-upit koju smo uputili.

Dok Ministarstvo nemilice troši novac na reklamu akcije, kao i izradu posebnog sajta za 25.000,00 evra, mada je sve moglo da se reši preko sajta Ministarstva,  dotle ekološke organizacije ne mogu da prežive jer nemaju sredstava  za osnovne materijalne troškove. Umesto da se kapaciteti ekoloških organizacija osnaže i ekološke organizacije osposobe da kroz uključivanje u inspekcijku  službu pomognu zaštitu životne sredine, izmišlja se , pored redovne policije i komunalnih inspektora,  i treća državna služba: komunalna policija. Za formiranje komunalne policije  se izdvajaju velike pare ( posebna obuka, uniforme, oprema, vozni park,...). Postavlja se pitanje da li je taj posao mogla da radi  redovna policija i komunalni inspektori, a da se kroz kraći kurs za taj posao osposobe i  uključe dobrovoljci iz ekoloških organizacija, koji su svojim angažovanjem mogli ,sa jedne strane, da  za mnogo manje uloženog novca  znatno povećaju  broj izvršilaca na zaštiti životne sredine, a da ,sa druge strane, svojim angažovanjem , kroz neku vrstu nadoknade, pomognu rešavanju materijalnog položaja svoje ekološke organizacije. Na taj način bi se jednim potezom rešila dva problema.

Divlje deponije se mogu rešiti samo uklanjanjem uzroka, što bi dr Dulić kao lekar morao da zna. Otklanjanjem uzroka postepeno nestaju i posledice. Umesto da Ministarstvo radi na prevenciji zagađivanja životne sredine i stvaranja divljih deponija,  organizuju se akcije poput «Tužna Morava», «Očistimo Srbiju»,... . Kakvi će biti rezultati? Isti kao i rešavanje divljih deponija u opštini Odžaci – što možete videti na priloženim fotografijama.

Ekološki pokret Odžaka predlaže ekološkim organizacijama širom Srbije da bojkotuju akciju «Očistimo Srbiju» i svojim bojkotom nateraju Ministarstvo zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja  da ozbiljnije priđe   SISTEMSKOM  rešavanju problema ekoloških organizacija i stvaranju mehanizama koji će ekološkim organizacijama stvoriti mogućnost DA U SVOJIM LOKALNIM SREDINAMA ZNAČAJNIJE UTIČU NA VOĐENJE POLITIKE ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE, umesto što  danas  mogu samo da budu đubretari i fizička radna snaga u raznim akcijama.                  

Ekološki pokret Odžaka, kao i prošle godine, poziva  dr Dulića da   dovede svoju ekipu  4.6.2011. u odžačku opštinu. Prošle godine smo ga zvali da bude gost na radnoj akciji «Očistimo Srbiju» pri čišćenju Rekreacione zone  «Štrand» u Bogojevu.Sada ga pozivamo da on i njegova ekipa izvedu pokaznu akciju «Očistimo Srbiju“,  bilo na Starom-Brankovom mlinu ili Rekreacionoj zoni „Štrand“ u Bogojevu, bilo u deronjskim stoletnim šumama, bilo na Jezeru u Bačkom Gračacu, bilo na imanju Milivoja Mije Bojovića u Ratkovu, a da se članovi Ekološkog pokreta Odžaka svečano obuku i prisustvuju akciji kao posmatrači, a da se posle izvedene akcije fotografišu sa ministrom Dulićem i njegovom ekipom.

Ministar Dulić je prošle godine, za vreme predizborne kampanje za vanredne lokalne izbore, u veoma kratkom periodu dva puta boravio u opštini Odžaci, pa mislimo da bi  i sada mogao da upriliči radnu poseтu.

{gallery}vesti/2011_05_25_ocistmo_srbiju{/gallery}

Preporučujemo: