Ponavljanje zahteva za izmenu odluke o otvaranju budžetskog fonda za zaštitu životne sredine

Izvršni odbor Ekološkog pokreta Odžaka je na svom 105. sastanku, koji je održan 13.9.2011. godine, doneo odluku da se predsedniku opštine Odžaci, Opštinskom veću i Skupštini opštine Odžaci ponovi zahtev  za izmenu člana 4. Odluke o otvaranju budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, zbog toga što nije dobijen odgovor na prethodna tri zvanično podneta zahteva.

Ekološki pokret Odžaka je svojim aktima 151/2009 i 156/2009 u svoje ime i u ime pčelara, lovaca i ribolovaca dao niz predloga za za izmenu Odluke o otvaranju budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine i načina korišćenja novca iz ovog Fonda. Ključni zahtev je bio promena člana 4. pomenute Odluke, jer se sva prava upravljanja Fondom i raspolaganje novcem daje Odeljenju za urbanizam, stambeno-komunalne,imovinsko-pravne poslove i zaštitu životne sredine, dok građani i udruženja građana nemaju nikakva prava.

Svojim aktom  53-2010 od 18.7.2010. godine Ekološki pokret Odžaka je i po treći put zahtevao pomenute izmene, ali odgovor nije dobijen. Zbog nedobijanja odgovora na ovaj zahtev  kao i na niz drugih, Ekološki pokret je uputio zvaničnu žalbu pokrajinskom ombudsmanu.

Smatramo da  na osnovu člana 7. Zakona o zaštiti životne sredine i Arhuske konvencije imamo prava da participiramo u donošenju odluka.
 
U slučaju nerazmatranja ovog zahteva na prvoj narednoj sednici Opštinskog veća opštine Odžaci , neupućivanja  SO Odžaci Predloga Odluke o izmenama Odluke o otvaranju budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine  i  nedobijanja odgovora  u razumnom roku, bićemo prinuđeni da se ponovo obratimo pokrajinskom ombudsmanu.

Preporučujemo: