Pomozite, dajte gorivo!

Predragu Cvetanoviću,  predsedniku opštine Odžaci;
Milanu Orliću, članu OU zadužen za ekologiju i izbeglice;
Dušanu Plećašu, povereniku za izbegla i prognana lica

Pri osnivanju Ekološke zadruge „Odžačanka“ potpisan je Memorandum o razumevanju, gde je Ekološkoj zadruzi „Odžačanka “ obećana pomoć u iznosu od 1.512.180,00 dinara. Zatim je  marta 2010. godine donet „Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja  izbeglih i interno raseljenih lica u opštini Odžaci u peridu 2010.-2014. “, gde je obećan kao SPECIFIČNI CILJ 6. „Do samoodrživosti Ekološke zadruge 'Odžačanke' obezbediti novčana sredstva kao participaciju za plate sedam radnika“, da bi 11.aprila 2011. bio potpisan Sporazum o saradnji  između  predsednika opštine Odžaci Predraga Cvetanovića i direktora Ekološke zadruge „Odžačanka“ Ninka Adamovića, gde se kaže „Opština će u budžetu opštine obezbediti finansijska sredstva radi podrške zapošljavanja izbeglica u okviru programa aktivnosti zadruge na sakupljanju sekundarnih sirovina i njihovu reciklažu“.

 

Rezultati  ovako sročenih strateških opredelenja  stižu ovih dana: Ekološka zadruga „Odžačanka“ je u  finansijskom kolapsu,  radnici Zadruge ne rade, direktor Zadruge, kako nezvanično saznajemo,  podnosi ostavku, a kontejneri za sakupljanje PET ambalaže i papira su prepunjeni i nema ko da ih isprazni.

Zašto upućujemo ovaj apel?

Dugoročni i strateški cilj za koji se već nekoliko godina volonterski zalaže Ekološki pokret Odžaka je dobro organizovana primarna selekcija sekundarnih sirovina, te smo iz tih razloga podržali formiranje , funkcionisanje i opstanak do samoodrživosti Ekološke zadruge „Odžačanka“ i dali veći broj predloga za unapređenje primarne selekcije sekundarnih siorovina i rada Ekološke zadruge „Odžačanka“.

Po našem mišljenju, direktnu odgovornost za  postojeće stanje u Ekološkoj zadruzi „Odžačanka“ snosi direktor Ekološke zadruge „Odžačanka“ , koga je postavila vladajuća  koalicija, dok  moralnu  odgovornost za postojeće stanje zbog nečinjenja snose i predsednik opštine Odžaci Predrag Cvetanović, Milan Orlić, član Opštinskog veća koji je zadužen i za ekologiju i izbegla lica, kao i Dušan Plećaš , poverenik za izbegla , prognana i interno raseljena  lica pri Opštinskoj upravi, jer i pored naših  pravovremenih, višekratnih upozorenja  nisu ništa preduzeli da opština Odžaci  ispuni svoje preuzete obaveze, čime bi omogućila da danas Ekološka zadruga „Odžačanka“  ne bude u situaciji u kojoj  se trenutno nalazi.

 Cilj ovog apela nije da prozivamo i napadamo pojedince, već   namera da pomognu da se  postignute, višegodišnje, pozitivne navike građana za primarnu selekciju sekundarnih  sirovina ne izgube . Evidentno je da  primarnu selekciju   prihvata sve veći broj građana i svest o tome raste svakim danom - te je šteta da prepunjeni kontejneri kod građana izazivaju kontraefekat  i  da se građani vrate starim navikama, odnosno da  PET ambalažu i papir bacaju u smeće. Još  tragičnije bi bilo da UNHCR  donese odluku o povlačenju opreme koju je poverio Ekološkoj zadruzi „Odžačanka“.

Upućujemo apel predsedniku opštine Odžaci Predragu Cvetanoviću da iz tekuće rezerve budžeta hitno odobri sredstva za kupovinu goriva  kako bi se aktivnosti  zaposlenih u Ekološkoj zadruzi „Odžačanka“ mogle nastaviti i sanirati stanje koje se može videti na priloženim fotografijama snimljenim  5.1.2011. godine u popodnevnim časovima.

Predlažemo da  posle „gašenja požara“  sledeći korak bude   sazivanje hitnog sastanka  svih zainteresovanih za trajno rešenje ovog problema.

Preporučujemo: