Otvoreno pismo Veroljuba Markovića predsedniku Izvršnog odboru EPO-a

Pod nazivom "Saopštenje za javnost" i "Otvoreno pismo"  ovih dana je na mnoge e - mail adrese stizalo "pisanije" sa  potpisom predsednika Ekološkog pokreta Odžaka Dušana Mirkovića.

Nisam imao nameru da javnost, dodatno, opterećujem još jednim "Sapštenjem" ali moraću to da uradim

 upravo zbog članova Ekološkog pokreta Odžaka zato ovo i šaljem upravo Upravnom odboru vašeg pokreta a potom i na sve ostale adrese na koje je Vaš predsednik slao svoja saopštenja i otvorena pisma.

Obraćam se, dakle Vama, koji ste Ekološkom pokretu pristupili i podržavate ga kao ne vladinu i ne političku organizaciju i pitam Vas: Da li ste svi Vi upoznati sa metodama i načinima Vašeg predsednika sa kojima napada sve koji mu ne odgovaraju i koji, po njegovom mišljenju, predstavljaju bilo kakvu pretnju ne Vama, ne Ekološkom pokretu nego njemu lično iz samo njemu poznatih razloga.

Ovom prilikom pozdravljam entuzijazam Vašeg predsednika u borbi za lepši i čistiji grad ali moram da Vas upozorim i da je svoja zaduženja pa i ovlašćenja kao ekolog i kao predsednik Ekološkog pokreta odavno i daleko premašio baveći se uglavnom politikom, što nikako nije u skladu sa organizacijom na čijem se čelu nalazi i na mestu na koje ste ga vi birali.Ovo govorim kao predsednik OO DS Odžaci a samim tim i član stranke koja je trenutno na vlasti u našoj opštini jer ne mogu da pređem preko neargumentovanih činjenica i optužbi koje Vaš predsednik iznosi na račun sadašnje lokalne samouprave i članova nekadašnjeg Privremenog organa.

Ja, lično, kao Veroljub Marković, moram da priznam da sam kao čovek isprovociran , ogorčen i zatečen ovolikom dozom nevaspitanja netolerantnosti, ovakvim načinom dijaloga, istupima i napadima na moju ličnost a samim tim i na moju porodicu od strane Vašeg predsednika, ali da ni jednog trenutka sebi ne mogu da dopustim da zaboravim ko sam i koga predstavljam i politički i kao porodičan čovek.Od jednog akademski obrazovanog čoveka, intelektualca očekivao sam mnogo suptilniji način obraćanja i ponašanja.

Da li Vi, članovi Ekolološkog pokreta zajsta odobravate i da li ste svi vi dali odobrenje Vašem predsedniku, koga ste na kraju krajeva Vi birali, da čini sve ovo što čini da Vaš pokret pretvara u političku partiju?

Predsednik Ekološkog pokreta Odžaka, očigledno je, zaslepljen ličnim ambicijama, pobrkao mnogo toga u svojoj glavi i ja, kao Veroljub Marković, upravo zbog svega, prinuđen sam da protiv predsednika odžačkih ekologa podnesem krivičnu prijavu - da pred sudom, uz odgovarajuće argumente, već jednom stavim tačku na verbalno, neukusno i krajnje nevaspitano ponašanje ovog čoveka.

Ne želim da sprečavam Vašeg predsednika da zajapuren, zasukanih rukava i zimi i leti, biciklom "šparta" kroz naš grad, obilazeći kontejnere, slikajući i opominjući "nesavesne" građane zbog eventualnog nereda ispred kuća. Ne. To i treba da bude njegov posao i on to veoma savesno i radi i tu bi mogla da usledi i pohvala za entuzijazam da se u ponašanju predsednika ekologa, izgleda, ne krije mnogo više skrivenih i ne baš za pohvalu, namera.

Još jednom moram da Vas sve upitam da li imate uvid u sve što radi Vaš predsednik? Ako svi stojite iza načina i metoda koje on koristi onda i sa ekologijom i Ekološkim pokretom nešto nije u redu i to baca senku na prave i odgovorne nevladine organizacije poput vaše.

Još jednom podvlačim - Vaš pokret treba i mora da bude naša probuđena svest i savest ali kada je ekologija u pitanju. Svako zadiranje u privatnost pojedinca i mešanje u politiku, prozivanje  iz ličnih razloga sve Vas dovodi u situaciju da i Vi gubite kredibilitet koji godinama gradite.
 
Obratio sam se Upravnom odboru i predsedniku Upravnog odbora gos. Ćiriću i nadam se da će iskoristiti Skupštinu Ekološkog pokreta  9. 04. da prisutne upozna sa ovim mojim obraćanjem koje sam prosledio i na sve adrese koje je koristio i predsednik ekologa Odžaka "obaveštavajući" čak i predsednika Borisa Tadića o meni i mom ponašanju i ponašanju lokalne samouprave i predsednika opštine Predraga Cvetanovića i predsednika skupštine Miloša Pejčića.

S poštovanjem, Veroljub Marković

Preporučujemo: