Nesavesni Brestovčani „sejali“ crkotine gde stignu NE SME SE VIŠE TOLERISTATI OVAKVO PONAŠANJE

Nesavesni Brestovčani „sejali“ crkotine gde stignu NE SME SE VIŠE TOLERISTATI OVAKVO PONAŠANJE

U protekla dva dana , šira javnost u Srbiji bila je zasuta slikama uginulih životinja na neuređenoj deponiji na izlazu iz Bačkog Brestovca. Slike su odvratne i izazivaju gađenje dok ih gledate, a oni malobrojni koji su bili na licu mesta bili su izloženi nesnosnom smradu koji su izazivale odavno uginule životinje u raspadanju. I ovog puta , kao i u prethodna dva slučaja , alarmirana je javnost preko elektronskih i štampanih medija i društvenih mreža , koji su nam skrenuli pažnju, na ružne slike koje izazivaju i spontane reakcije nezadovoljstva, što nam se sve ovo po ko zna koji put događa.

Prosto je neverovatno da nije došlo do velike zaraze , jer se deponija nalazi blizu sela i na samo stotinak metara od puta !?!


Kako je tako nešto moglo i smelo da se dogodi- ključno je pitanje na koje javnost mora dobiti što pre odgovor. Zbog toga sve ovo mora do tančina biti ispitano, KAKO BI SE MOGLA UTVRDITI POJEDINAČNA I GRUPNA ODGOVORNOST. Preko ovoga se ne sme nikako olako preći.

Zašto?!

Zato što ovo nije prvi put, moglo se čuti i u prilogu RT Vojvodina. I pre ove sramote , ova Televizija je u kratkom vremenskom intervalu napravila dva priloga iste sadržine. Sve to upućuje na zaključak, DA JE NA DELU NESHVATLJIVO PONAŠANJE KRAJNJE NESAVESNIH GRAĐANA , KOJI CRKOTINE OSTVALJAJU NEZAKOPANIM I TIME STVARAJU USLOVE ZA ŠIRENJE EPIDEMIJE SA MOGUĆIM POSLEDICAMA PO ZDRAVLJE LJUDI.

Ko snosi odgovornost za ovo što se desilo?

Iz medija koji su grunuli sa ovom pričom u javnost , jasno je da su pored nesavesnih građana zatajili i oni kojima je to prva obaveza , da brinu o čistoći svoga sela.Na prvom mestu odgovornost snosi lokalno Komunalno predsuzeće „Brestkom“ i njegov direktor Dragan Ivanišević.

Zašto?

Zbog jednostavne činjenice , da im je u opisu posla , između ostalog i rešavanje ovakvih neprijatnih problema. U izjavi direkotora za RTV, on kaže da se nisu mogli izboriti sa ovim problemom. Ako je to tako kao što on kaže t, ONDA JE MORAO OBAVESTITI TZV. „VIŠE INSTANCE“. To bi u ovom slučaju bila Mesna kancelarija, sanitarni inspektori, pa ako i oni ne bi mogli učiniti ništa , onda su morali zakucati na vrata i same predsednice Opštine Latinke Vasiljković. Morao je direktor , pre nego što se ovo dogodilo, tražiti i podršku medija , kako bi se ovaj , zaista veliki problem , ZAJEDNIČKI POKUŠAO REŠITI. Ako je pomenuti direktor to učinio i obavestio sve one koji bi mogli rešiti problem sanacije terena punog crkotina , onda bi možda mogao skinuti- samo deo odgovornosti sa sebe i svojih zaposlenih .

Ovde moramo imati u vidu subjektivnu i objektivnu odgovornost. Subjektivna odgovornost pripada njegovom ličnom (ne)delovanju i ponašanju, dok objektivna odgovornost proizilazi iz njegovog položaja koji zauzima pošto je na rukovodećem mestu.

Rukovodioci u Mesnoj kancelariji , takođe su morali znati za ovaj problem, pa su i oni morali, (ako već nije direktor) , preduzimati konkretne korake da se ovo ne događa. (Podsećam da je o tome RTV pre poslednjeg slučaja, dva puta izveštavala). Isto tako su i sanitarni inspektori morali biti u toku i hvatati na delu nesavesne građane i primerno ih kažnjavati. Izgleda se drugačje ne može . Da bi se prihvatala pravila ponašanja i stvari dovele u normalno stanje, moraju se primenjivati oštre sankcije , kako bi se slala jasna poruka: DA SE TO NEĆE VIŠE TOLERISATI!

Po svemu sudeći , sve ovo što je rečeno je izostalo.Kao da su svi okretali glavu da ne bi videli ovakvo ponašanje neodgovornih građana . Zbog toga su došli u situaciju da im se isti problem TRI PUTA PONAVLJA U VRLO KRATKOM VREMENSKOM ROKU.

Pošto težimo ulasku u Evropsku uniju gde vladaju stroga pravila javnog ponašanja, ispričaću su samo jedan slučaj koji se desio u Nemačkoj. Na terasi jednog stana , vlasnica je raširila oprani veš. Na poziv jednog komšije, u roku od desetak minuta došla je policija i naredila vlasnici veša, da ga ukloni sa terase. Pri tom joj je napisana i prijava zbog kršenja javnog reda . Novčanu kaznu je po hitnom postupku morala da plati. Takvih i sličnih primera ima , ali tamo postoji drugačiji odnos prema prekršiocima pravila društvenog života. Nažalost takvog odgovornog odnosa prema sredini u kojoj živimo kod nas nema i zato nam se sve ovo dešava i ponavlja.

Da ne bude zabune , nije ovo karakteristika samo Bačkog Brestovca, bilo je takvih slučajeva i u drugim opštinskim mestima, što je samo još jedna povrda , da se ta loša PRAKSA NEZAMERANJA MORA PREKINUTI POD HITNO.

Zbog toga treba dobro analizirati sve što se desilo ovog puta , kako bi se izvukle prave pouke za ubuduće.Ovo je slučaj koji bi morao doneti prekretnicu u smislu drugačijeg ponašanja svih : prvo onih koji su spremni da „seju“ crkotine gde im je zgodno, a potom i ostalih u lancu onih koji to trebaju da sprečavaju
Dakle, mora se poslati jasna i precizna poruka:da svi oni koji ne poštuju osnovna ljudska pravila u zajednici u kojoj žive, moraju snositi posledice svojih loših postupaka. Ovog puta Brestovčani su prošli bez zarazne epidemije, što ne znači da će neki sledeći put imati sreće i da se nećemo zaraziti !!
Na potezu su čelnici Opštine Odžaci koji nikako ne bi smeli olako preći preko ovog „slučaja“ , pošto nam je kao sredini doneo zasluženu bruku u javnosti Srbije! Mediji koji su pokrenuli ovu temu zaslužuju svaku pohvalu.

25.10.2017. god. Radoslav Medić
Foto: Tihomir Katić, predsednik Mesne podružnice Bački Brestovac Ekološkog pokreta Odžaka i potpredsednik Ekološkog pokreta Odžaka

Preporučujemo: