Na Mrcinjaku ništa novo

Na Mrcinjaku ništa novo

Pre tri nedelje Ekološki pokret Odžaka objavio je fotografije o stočnom groblju u Bačkom Brestovcu ( mrcinjaku – kako kažu Brestovčani). Digla se velika „prašina“ i nadali smo se da će to delovati otrežnjujuće na sve odgovorne u našoj opštini.

Da bi proverili da li se nešto promenilo, članovi Ekološkog pokreta Odžaka su danas, 11.11.2017. godine, obišli stočno groblje u Bačkom Brestovcu i konstatovali da mrcinjaku nema promena: sve je po starom. Uginula stoka se dalje baca van iskopane rupe i kao da niko o tome nije rekao ni reč, mada su o tome pisali Kurir, Večernje novosti, prilog objavila Radio-televizija Vojvodine, portali , društvene mreže.

Video o vezanom psu za crknutu kravu imao je u jednom trenutku preko 40.000 pregleda i preko 600 deljenja. Sve ovo nije bilo dovoljno da stanovnici Bačkog Brestovca promene svoje ponašanje. Današnim obilazakom smo videli tele ispred nekadašnje zgrade hladnjače i kravu na desetak metara od jame za bacanje uginulih životinja. Konstatovali smo da je onaj ko je radio na uklanjanju leševa ( verovatno JKP „Brestkom“ ) traljavo obavio svoj posao. Umesto da se angažuje mehanizacija i jama za bacanje uginulih životinja iskopa tako da kerovima i divljim životinjama onemogući pristup crknutim životinjama, samo je formalno urađen posao koji su naredili inspekcijski organi. Crknute životinje su samo gurnute u rupu tek toliko da se kaže da nisu van rupe i do njih vrlo lako mogu da dođu i kerovi i divlje životinje. Jama treba da ima vertikalne zidove i da bude dovoljno duboka da onemogući pristup leševima uginulih životinja. Sadašnja jama je verovatno ostatak jame iskopane pre nekoliko godina. Vremenske prilike i neprilike su učinile svoje , tako da su se zidovi jame urušili i jama izgubila svoju funkciju – pa je, izgleda, sasvim svejedno da li su leševi životinja u jami ili van nje - kada kerovi i divlje životinje mogu slobodno da im priđu .

Mislimo da opštinski organi treba ozbiljno da se pozabave ovim problemom i da se konačno utvrdi nečija odgovornost.

Preporučujemo: