Konferencija za novinare Ekološkog pokreta Odžaka (petak, 26.8.2011.)

Ekološki pokreta Odžaka je sazvao  ovu konferenciju za novinare sa  željom da govori o dve  teme:

1.Primarna selekcija sekundarnih sirovina u opštini Odžaci   i u vezi toga rad i opstajanje Ekološke zadruge «Odžačanka» ;
2.Uskraćivanje prava Ekološkom pokretu Odžaka koja mu   pripadaju po zakonima i konvencijama.

 

1.TEMA

Principijelan stav Ekološkog pokreta Odžaka u vezi  upravljanja komunalnim otpadom je da se što kvalitenije organizuje primarna selekcija sekundarnih sirovina, što  će kao rezultat dati da se na deponije izvozi samo otpad koji nema upotrebnu vrednost, a korist od ovakvog načina upravljanja otpadom je višestruka: kako za JKP «Uslugu», tako i za sakupljače sekundarnih sirovina , građane , zašti
tu lokalne životne sredine i lokalnu samoupravu u najširem smislu reči.
Prve korake za nabavku kontejnera za sakupljanje sekundarnih sirovina inicirao je upravo Ekološki pokret Odžaka i nabavljeno je od šabačke firme «A+» prvih 45 kontejnera za selektiranje PET ambalaže.Od tada do danas , po podacima Ekološkog pokreta Odžaka, nabavljeno je i izrađeno  po raznim osnovama  još kontejnera, tako da danas naša opština ima 126 takvih kontejnera, što je  ili optimalan broj ovih kontejnera ili blizu optimalnog broja . Takođe, nabavljeno je  i pedesetak kontejnera za sakupljanje papira i kartona.

Od samog početka angažovanja  za propagiranje primarne selekcije sekundarnih sirovina  Ekološki pokret Odžaka se zalagao i za donošenje strateških dokumenata kojima bi se ova oblast detaljno regulisala, čime bi se znale i obaveze građana, ali i operatera kojima bi se na  tenderima  dodelilo obavljanje ovih poslova na period od 5 ili 10 godina.Pre svega, predložili smo još 2005. godine izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana , LEAP-a, što do današnjeg dana nije ni započeto. Zatim smo u više navrata tražili hitnu promenu opštinske Odluke o komunalnim delatnostima i njeno  usaglašavanje sa aktuelnim zakonom koji reguliše ovu oblast. Naravno, ni od ovoga nije bilo ništa . Stara Odluka o komunalnim delatnostima je izvor mnogih problema i prepreka za rešavanje mnogih problema.

Ekološki pokret je predlagao još pre nekoliko godina da se izradi projekat za standardno «ZELENO OSTVO» , kao i projekat gde bi se u svim mestima odredile lokacije za izgradnju ovakvih «ZELENIH OSTRVA». Projekat «ZELENIH OSTRVA» i određivanje broja lokacija na kojima bi se izradila ova ostrva bila bi osnova i Opštini Odžaci, i mesnim zajednicama, i JKP «Usluzi»,  i nevladinim organizacijama, i privatnim preduzetnicima, i socijalno ugroženim  grupacijama da putem projekata nabavljaju  novac za izradu  ovih ostrva - što bi omogućilo  bolju primarnu selekciju sekundarnih sirovina.

Ekološki pokret Odžaka je  predlagao da opština Odžaci   potpiše sa ekološkim NVO Memorandum o saradnji, gde bi se detaljno regulisali međusobni odnosi lokalne samouprave i ekoloških organizacija - čime bi ekološkim organizacijama bio omogućen  kontinuiran rad i mogućnost da se se što više posvete edukaciji građana, omladine i školske  i predškolske dece, što je uslov da u budućem periodu imamo što višu svest o potrebi čuvanja , zaštite i unapređenja naše lokalne životne sredine. Nažalost, najveći deo svojih aktivnosti Ekološki pokret Odžaka posvećuje  grčevitoj borbi za obezbeđivanje  novca za opstajanje i održavanje minimuma rada i  dokazivanju lokalnoj zajednici da treba ekološkim organizacijama da omogući participiranje u donošenju odluka - što nam po postojećim zakonima i konvencijama pripada. Međutim, lokalna  samouprava, ili pojedini moćnici iz lokalnih partija i stranaka, nam to pravo uporno osporava - govoreći stalno da mi lokalnoj samoupravi naređujemo šta treba da radi. Mi samo predlažemo i pitamo zašto sva prethodna pitanja lokalna samouprava do sada nije rešila?

Veliki problem je,  po mišljenju Ekološkog pokreta Odžaka, to što su sva upravljačka prava u Fondu za zaštitu životne sredine data  Odelenju za urbanizam, stambeno-komunalne, imovinsko-pravne poslove i zaštitu životne sredine. Ekolozi, pčelari, lovci i ribolovci su još krajem 2009. godine dali predlog da se za ovaj Fond uvede neko upravljačko telo ( upravni odbor, izvršni odbor, neka komisija,...) , odnosno da se promeni član 4. Odluke o otvaranju budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine - što je  obećao Miloš Pejčić, ondašnji član Privremenog organa,  a sadašnji predsednik SO Odžaci i koalicioni partner izvršne i zakonodavne vlasti. U proteklih nekoliko godina skoro sav novac iz ovog Fonda prebačen je po razno-raznim osnovama  JKP «Usluzi» za obavljanje uglavnom komunalnih delatnosti. Zašto se ne izmeni  famozni član 4. pomenute Odluke o otvaranju Fonda i ne  dozvoljava formiranje nekog  upravljačkog tela? Mišljenje Ekološkog pokreta Odžaka je da pojedinim političarima ovakva solucija ne odgovara , jer  se ovaj novac zloupotrebljava za finansiranje partija na vlasti izmišljanjem navodnih javnih radova i ostvarivanjem nekavih projekata - tako da je  mešanje ekologa, pčelara, lovaca i ribolovaca u upravljanje Fondom zbog napred navedenih razloga  nepoželjno.
Na 18. sednici  SO Odžaci Obrenija Stojnić je rekla da je Ekološka zadruga «Odžačanka» «udruženje građana i  njima nije mesto u Odluci o budžetu». Postavljamo pitanje koja je to zakonska prepreka da se donese odluka da se određena sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine odvoje za subvencionisanje sakupljača sekundarnih sirovina - ma o kome da se radi?
Član Opštinskog veća  Milan Orlić zadužen je za pitanja izbeglica i ekologiju. Od početka njegovog rada i  verovatno redovnog plaćanja njegovog angažovanja u ovom telu, Ekološki pokret Odžaka nema saznanje da je u vezi ekologije Milan Orlić predložio bilo šta, pa ga ovim putem pozivamo da Ekološki pokret Odžaka i odžačku javnost obavesti o tome šta je  od početka rada u Opštinskom veću dao kao doprinos ekologiji i zaštiti životne sredine.

Isto tako, postavljamo pitanje šta je  Odelenje za urbanizam, stambeno-komunalne, imovinsko-pravne poslove i  zaštitu životne  sredine konkretno predložilo za unapređenje primarne selekcije sekundarnih sirovina? Ekološki pokret Odžaka  je svojim aktima 4/2010 i 9/2010 dao konkretne predloge. Tražimo da Odelenje za zaštitu životne sredine  obavesti javnost o svojim predlozima.

Ekološki pokret Odžaka je Skupštini opštine Odžaci predložio da usvoji dva modela pravnih akata koje je predložio Arhus centar iz Kragujevca , čime bi bili uvedeni ZELENI OMBUDSMAN, ZELENI TELEFON, ZELENA STOLICA u lokalnom parlamentu , zatim osnovan  ZELENI SAVET (Savet za zaštitu životne sredine). Naravno, ni ovo nije usvojeno. Navodno Miloš Pejčić pre 15. sednice SO Odžaci nije primio ovaj predlog, mada je pisarnici predat desetak dana pre održavanja sednice (znači, i pre zakazivanja sednice). Modeli pravnih akata predsedniku SO Odžaci Milošu  Pejčiću lično su predati  na samoj 15. sednici  SO Odžaci pred odbornicima i TV kamerama,  ali ni to nije imalo nikakvog značaja , jer su   posle toga  održane još tri sednice lokalnog parlamenta i ništa nije učinjeno u vezi naših predloga.

Da bi se regulisao odnos lokalne samouprave sa nevladinim sektorom i organizacijama civilnog društva, Ekološki pokret Odžaka je smatrao da je promena Statuta opštine Odžaci zgodna prilika da se to reši i jedini je  u javnoj raspravi  dao principijelan predlog za izmenu  Statuta opštine Odžaci u delu o stalnim komisijama Skupštine opštine Odžaci, gde smo predložili da se uvede kao osma stalna komisija Komisija za saradnju sa organizacijama  civilnog društva. Po naređenju jednog političara ovaj predlog je odbijen . Jedini razlog je što je predlog poslao Ekološki pokret Odžaka. O kom političaru se radi Ekološki pokret Odžaka je obavešten pola sata posle sastanka Opštinskog veća na kome je ovaj predlog odbijen. Predlog Ekološkog pokreta Odžaka je kasnije «provučen» kroz izmenu Poslovnika Skupštine opštine Odžaci.

Pri učestvovanju u Radnoj grupi za izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom, koji je usvojen krajem 2010. godine,  predstavnik Ekološkog pokreta Odžaka u toj Radnoj grupi je predložio da se u Plan ubace dve-tri tabele o potrebnom broju kontejnera za sakupljanje pojedinih sekundarnih sirovina. Taj predlog je odbijen preglasavanjem predstavnika EPO-a. Zatim smo sugerisali predsedniku SO Odžaci  Milošu Pejčiću da se to ipak ispravi , ali ni to nije pomoglo. Insistirali smo na ovim tabelama da bi  postojala pravna osnova na koju može da se pozove bilo ko ko bude konkurisao za dodelu kontejnera ili  finansijskih sredstava za nabavku ili izradu  kontejnera. Objašnjenje za odbijanje predloga EPO-a je bilo da odmah nakon Lokalnog plana upravljanja otpadom sledi izrada Lokalnog akcionog plana upravljanja otpadom. Znajući za «efikasnost» lokalne samouprave, a naročito Odelenja za zaštitu životne sredine, posumnjali smo u ove optimističke izjave - što se pokazalo kao tačno, jer i dan-danas, iako je kraj avgusta,  od Akcionog plana nema ništa.

JKP «Usluga» i Ekološka zadruga u suštini rade isti posao, odnosno sakupljaju otpad. Velika je razlika što JKP «Usluga» sav otpad baca na deponiju, a Ekološka zadruga sav sakupljeni otpad  liferuje firmama koje se bave preradom sekundarnih sirovina i za liferovani otpad dobije neku svotu novca. Rebalansom budžeta JKP «Usluga « je dobila 3.000.000 za kupovinu vozila smećara, a Ekološka zadruga je kažnjena ukidanjem dotacija od 350. 000 dinara. Postavljamo pitanje  gde je tu logika i da li je logično da se unapređuje rad JKP «Usluge» na uštrb  razvoja Ekološke zadruge «Odžačanka» ? Voleli bi da nam neko to  objasni.

U vezi davanja 3.000.000 dinara JKP «Usluzi» za nabavku kamiona smećara, postavili bi pitanje šta je sa saradnjom javnog i privatnog sektora. Na sednici SO Odžaci  je rečeno da će nabavka kamiona  smećara omogućiti JKP «Usluzi» da sakuplja smeće u svim mestima opštine Odžaci. Javnost upoznajemo da privatna firma «Almakulture» iz Bačkog Brestovca otprilike poseduje mehanizaciju koja je u rangu mehanizacije JKP»Usluge». Zašto se JKP «Usluga» ne udruži sa «Almakulture» i zajedničkim snagama  organizuju izvoz otpada? Ekološki pokret Odžaka se uverio da ova privatna firma odlično vodi posao sakupljanja otpada u Bačkom Brestovcu i , što je još važnije, vodi računa o deponiji  u ovom mestu i ova deponija može da služi za primer drugim mestima u našoj opštini. Udruživanjem javne i privatne firme izbeglo bi se izdvajanje 3.000.000 iz budžeta i taj novac bi mogao da se usmeri za druge namene – možda upravo za unapređenje primarne selekcije otpada . Postavljamo pitanje da li je izdvajanje 3.000.000 dinara možda priprema za privatizaciju JKP «Usluge» i to na teret poreskih obveznika opštine Odžaci?

Sa aktuelnim lokalnim funkcionerima, kako iz izvršne tako i iz zakonodavne vlasti, Ekološki pokret Odžaka je imao dva-tri sastanka, gde smo o svim ovim pitanjima upoznali lokalne funkcionere, ali ni od toga nije bilo koristi. Zbog   odbijanja  lokalnih funkcionera iz izvršne i zakonodavne vlasti da Ekološkom pokretu Odžaka dostave odgovore na  veći broj zvaničnih  podnesaka, što je po članu 25.  potpisanog  Kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave  njihova obaveza, Ekološki pokret Odžaka je podneo žalbu Pokrajinskom ombudsmanu protiv predsednika opštine Predraga Cvetanovića i predsednika Skupštine opštine Odžaci Miloša Pejčića.

Sve ovo što smo prethodno pobrojali imalo je direktne posledice na rad Ekološke zadruge «Odžačanka», koja se danas nalazi u izuzetno lošoj finansijskoj situaciji  jer, po nezvaničnim saznanjima,  duguje više od 1.100.000,00 dinara. Priča o Ekološkoj zadruzi «Odžačanka» je tužna od  samog njenog osnivanja i danas se apsolutno ne zna kakav je stav i odnos lokalne samouprave prema njoj.

Prvobitnu odluka radikala o   osnovanju  Prve ekološke zadruge  je  poništio Privremeni organ na čelu sa Veroljubom Markovićem. Ekološki pokret Odžaka je izneo svoj zvaničan stav o ovome  u svom aktu 129/2009 od 7.10.2009.godine   u kome je osudio ovakav postupak Privremenog organa , jer je ovim  postupkom usporio formiranje  Zadruge za  6-7 meseci. Jedini motiv ovog postupka je bio je obračun sa radikalima.U okviru   predizbornog EPP-a   zasluge za formiranje Zadruge  trebalo je pripisati Privremenom organu, pa je formirana nova zadruga pod imenom Ekološka zadruga «Odžačanka». Ekologija i zaštita životne sredine treba da budu nesporne - ma ko se nalazio na čelu opštinske vlasti. To treba da bude trajni, zajednički posao svih partija i stranaka.

Kao što je i  red, « kum » ( Privremeni organ)  je  novorođenoj Ekološkoj zadruzi «Odžačanka» poklonio  1.512.180 ,00  dinara  kroz potpisivanje  Memoranduma o razumevanju. Naravno, i ovo je bilo samo obmanjivanje javnosti kroz korišćenje lokalnih medija, jer taj novac , i to veći deo , ni do današnjeg dana nije isplaćen, što se može videti iz zvaničnih dopisa direktora Ekološke zadruge «Odžačanka» Ninka  Adamovića  i načelnika Opštinske uprave opštine Odžaci Dragana Kovačevića - gde se vidi da je Opština Odžaci od obećanih 1.512.180,00  isplatila samo 294.798,80 dinara, iz čega prizilazi da je ostao dug od 1.217.381,20 dinara . Isto tako, Opštinska uprava je mogla da obezbedi Ekološkoj zadruzi neki besplatni poslovni prostor, a ne da Ekološka zadruga mesecima  plaća veliki zakup ATP «Mostongi» - što je takođe dovelo Zadrugu u težak položaj. Radnicima nisu isplaćeni minimalni lični dohoci za po nekoliko meseci. Pitamo da li ondašnji  članovi Privremenog organa nisu primali redovno novac za rad u Privremenom organu ili danas neko iz Opštinskog veća ne prima redovno svoje prinadležnosti ? Opština Odžaci je  reversom ustupila Ekološkoj zadruzi petnaestak kontejnera za PET ambalažu i određeni broj kontejnera za sakupljanje papira, ali ih nije  prenela u vlasništvo Zadruge, tako da to  nije postala imovina Zadruge.

Ekološki pokret  Odžaka je u više navrata upozoravao da je ovaj posao Ekološke zadruge «Odžačanka», gledan izolovano od drugih činjenica, naročito zbog neadekvatnog vozila za sakupljanje PET ambalaže, ekonomski neisplativ, ali sa ekološke tačke jako isplativ i da bi lokalna samouprava subvencijama trebalo da podupre da Zadruga «stane na noge». Naravno, bilo je mnogo značajnije  «uvaliti» svoje partijske kadrove na razno-razna neproduktivna i fiktivna radna mesta i  za to obezbediti novac. Po izlaganju odbornika Gorana Đakovića  na konferenciji za štampu SNS-a  zaposleno je 36 novih radnika što u Optinskoj upravi , što u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Odžaci. Za novozaposlene je nađen novac, dok za  subvencionisanje  sakupljanja sekundarnih sirovina nije bilo para.

Namerno smo rekli da nije bilo para za subvencionisanje sakupljanja sekundarnih sirovina , a ne subvencionisanje Ekološke zadruge «Odžačanka». Ekološki pokret Odžaka ne favorizuje Ekološku zadrugu «Odžačanku», već  se zalaže da se subvencioniše onaj ko na tenderu dobije posao sakupljanja sekundarnih sirovina - ma ko bio. Jedini je problem što to nije regulisano Odlukom o kom unalnim delatnostima, te nije moguće raspisati tender. Kada bi Odlukom o komunalnim delatnostima  bilo  detaljno regulisane obaveze operatera koji bi dobio posao sakupljanja i tretmana  sekundarnih sirovina , onda ne bi bilo nikakvih zabuna.

Šta se sada dešava?

Kada je počelo sakupljanje PET ambalaže posao je nuđen «Obnovi promet Malešev» i JKP «Usluzi», ali oni to nisu hteli da prihvate zbog izuzetno niske cene PET ambalaže. I u trenutku osnivanja i početnog perida rada Ekološke zadruge «Odžačanka» cena je bila izuzetno niska , pa se niko nije «gurao» da preuzme taj posao. Danas je cena pristojna, jedno vreme  oko 400 evra za tonu najkvalitenije balirane transparent PET ambalaže, pa počinju svi da se bave sakupljanjem i prometom PET ambalaže. Kad je cena bila niska - neka radi Ekološka zadruga «Odžačanka». Sada, kada je cena takva da obezbeđuje neku mogućnost zarade , hoće taj posao da rade svi. Trenutno primamljiva cena PET ambalaže stimuliše socijalno ugrožene građana da kradu PET ambalažu iz kontejnera koji su povereni Ekološkoj zadruzi «Odžačanka», tako da Ekološka zadruga «Odžačanka» samo pravi troškove za obilazak kontejnera i pri tome nailaze na već ispražnjene kontejnera. Postavljamo pitanje da li je u redu da Zadruga pravi  sebi troškove , a da se od odložene PET ambalaže okorišćuju građani koji kradu  PET ambalažu i oni koji tu ukradenu ambalažu otkupljuju?  Postavljamo pitanje šta će biti ako cena PET ambalaže  ponovo padne, a već je počela da pada,  i posao sakupljanja postane potpuno ekonomski neisplativ? Već smo javnost obavestili da je čačansko javno komunalno preduzeće  proračunalo da su troškovi sakupljanja tone PET ambalaže oko  197 evra. Ekološka zadruga «Odžačanka» je mogla u početku da radi samo zahvaljujući tome što je gorivo finansirao UNHCR. Kada je to finansiranje prestalo - počeli su problemi.
Nije nam jasan odnos lokalne samouprave prema Ekološkoj zadruzi «Odžačanka»: da li je ta Zadruga lokalnoj samoupravi potrebna ili ne? Ako propadne Zadruga, UNHCR će povući  stotinak kontejnera za  PET ambalažu i papir, zatim vozilo i presu, tako da bi se naša opština, što se tiče sakupljanja  sekundarnih sirovina, našla tamo gde je bila pre osnivanja Ekološke zadruge «Odžačanke», a pored toga doživeli bi veliki blam jer i pored  besplatno dobijenih stotinak kontejnera, vozila i prese nismo bili sposobni da održimo rad  Zadruge - što je loša poruka svim investitorima.

Na poslednjoj , 18. sednici lokalnog parlamenta  Obrenija Stojnić, dajući odgovor na pitanje odbornika Gorana Đakovića o ukidanju sredstava u iznosu od 350.000 dinara  Ekološkoj zadruzi «Odžačanka» u  Odluci o rebalansu budžeta, koja su inače bila predviđena Odlukom o budžetu za 2011. godunu, rekla je sledeće:
 «Dakle, u pitanju je  Ekološka zadruga. Tu postoji Memorandum potpisan od Evropske unije i  Komesarijata i Opštine da se obezbede određena sredstva  za rad te Ekološke zadruge i tu  je istekao rok sa 31.12.2009.godine.Za 2010. je ostalo još nešto sredstava , što smo morali izmiriti, ali za 2011. godinu, u prvoj Odluci o budžetu, smo bili zaplanirali 500.000  iz razloga što smo mislili da će se nastaviti taj projekat  i da će Komesarijat i Evropska Unija  nešto  to dotirati...još. Međutim, po svim nekim saznanjima da taj projekat neće opstati. Inače su oni registrovani kao udruženje građana i  njima nije mesto u Odluci o budžetu, da se troše javni prihodi».

Već je rečeno da je Opština Odžaci ostala dužna Ekološkoj zadruzi   1.217.381,20 dinara po Memorandumu o razumevanju, što znači da izjava Obrenije Stojnić « što smo morali izmiriti» nije tačna, jer podrazumeva da je sve isplaćeno.Iz dopisa direktora Ekološke zadruge «Odžačanka» se vidi da u 2009. godini nije isplaćen ni jedan dinar, a da je 294.798,20 dinara uplaćeno u 2010. godini i da izjava Obrenije Stojnić da je « Za 2010. je ostalo još nešto sredstava »  potpuno netačna. Nije ostalo neiplaćeno «nešto sredstava», nego 4/5 obećanih sredstava po Memorandumu o razumevanju. Od obećanih para  isplaćena  samo 1/5 .   Opština je ostala  dužna Zadruzi  i to treba  isplatiti.

Dalje, vrlo je čudan argument za ukidanje subvencija «da taj projekat neće opstati». Na osnovu nekih  neproverenih saznanja i na osnovu rekla-kazala ne  vodi se ozbiljna politika lokalne samouprave u oblasti  zaštite životne sredine.

Na sednici se videlo da vladajuća koalicija nema jasan stav o daljoj sudbini Zadruge. Vladajuća većina rebalansom budžeta oduzima Ekološkoj zadruzi već odobrenih 350.000 dinara i to mirno posmatra predsednik opštine, dok na istoj sednici Miloš Pejčić obaveštava odbornike da je apliciran projekat KLER-a  za nabavku vozila za Ekološku zadrugu «Odžačanka», kojim će se znatno racionalizovati rad Zadruge. Postavljamo pitanje: Da li svaka stranka unutar vladajuće koalicije ima svoj stav o daljoj sudbini Zadruge i zna li uopšte vladajuća koalicija da li joj  je Ekološka zadruga «Odžačanka» potrebna ili ne !? Ako je nepotrebna – neka to jasno kaže, a ako je potrebna – neka je podrži da se osposobi da posluje što ekonomičnije. Opština treba da subvencioniše operatera koji vrši sakupljanje sekundarnih sirovina u meri da rad operatera bude bar na «pozitivnoj nuli».

Najveće čuđenje izaziva ukidanje budžetskih sredstava od 350.000 zato što su 11.3.2011. godine predsednik opštine Odžaci Predrag Cvetanović i direktor Ekološke zadruge  «Odžačanka» Ninko Adamović  za 2011. godinu  potpisali Sporazum o saradnji, gde je, između ostalog,  rečeno : «Opština će u budžetu  obezbediti finansijska sredstva radi podrške zapošljavanju izbeglica u okviru programa  aktivnosti Zadruge na sakupljanju sekundarnih sirovina i njihove reciklaže». Čudno je da se u martu obećava pomoć, a u julu se ukida i ono što je već prvobitnim budžetom  odobreno. Ekološki pokret Odžaka je svojim aktom  65/2011 od 24.7.2011. tražio da predsedik opštine da   javno objašnjenje o čemu se radi. Naravno, po starom običaju, odgovor nije dobijen.
Pored Memoranduma o razumevanju i Sporazuma o saradnji ,  2010. je usvojen  «Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica u opštini Odžaci u periodu 2010.- 2014. godine », gde  se u POGLAVLJU 5., kao specifični cilj 6. određuje .  « Do samoodrživosti Ekološke zadruge «Odžačanka» obezbediti novčana sredstva kao partipaciju za plate 7 zadrugara».
Kopije   pomenutih dokumenata  dostavljaju se svim redakcijama.
Ekološki pokret Odžaka je projektom u okviru konkursa za javne radove  Nacionalne službe za zapošljavanje obezbedio Ekološkoj zadruzi «Odžačanka» tri radnika za četiri meseca - što u novčanom iznosu vredi oko 400.000,00  dinara, tako da ispada da  je Ekološki pokret Odžaka  veći sponzor ili donator Zadruge od lokalne samouprave - što je apsurdno i , mora se reći , nije logično.
Ako  propadne Ekološka zadruga «Odžačanka» i UNHCR povuče svu opremu, postavljamo pitanje  ko će dati novac da se ta ista oprema ponovo kupi i  počne posao iznova? Ili ćemo se , možda, vratiti vremenu kada smo sve bacali na deponije? Upućujemo predsednika opštine Odžaci  Predraga Cvetanovića , predsednika SO Odžaci Miloša Pejčića i odbornike vladajuće koalicije da pročitaju Strategiju lokalnog održivog razvoja i Lokalni plan upravljanja otpadom,  dokumente koji su upravo oni usvojili. Ako su ih usvojili, trebalo bi toga da  se i  pridržavaju. Onda će im verovatno biti jasno šta treba da rade.

Na kraju, o izjavi Obrenije Stojnić da je Zadruga  «udruženje građana i  njima nije mesto u Odluci o budžetu, da se troše javni prihodi». I nevladine organizacije, gde spada i Ekološki pokret Odžaka,  i sportski klubovi su  takođe  udruženja građana , pa im se iz budžeta isplaćuju sredstva, tako da ovo nikako ne može biti  argument  vladajuće većine da ukine subvencije za sakupljanje sekundarnih sirovina. Jadno je da se za  zapošljavanje raznih  partijskih kadrova nađe novac, a da se ukida stavka za subvencionisanje sakupljanja sekundarnih sirovina - što je interes građana svih mesta naše opštine, jer znamo  kako nam izgledaju deponije i  šta se dobija  požarima na  njima.

Pri obrazlaganju  prihodne strane budžeta,  Obrenija Stojnić je rekla da « Dotacije nevladinim organizacijama  povećano je na 3.000.000,00  .To je 3.000.000,00 koje smo dobili od Republike, od Komesarijata  za realizaciju njihovih programa ». 
Interesuje nas da li je neki deo odvojen za rad Ekološke zadruge «Odžačanka», jer je, kako je rekla Obrenija Stojnić, Ekloška zadruga «Odžačanka» udruženje građana, te i oni spadaju u nevladine organizacije i od ovih para mogu da dobiju deo?

PREDLOZI EKOLOŠKOG POKRETA ODŽAKA SU:
1. Da se Ekološkoj zadruzi «Odžačanka» isplati dug po Memorandumu o   razumevanju u iznosu od 1.217.381,20 ;
2. Da se Ekološkoj zadruzi «Odžačanka» isplati 350.000,00 po prvobitnoj Odluci o budžetu za 2011. godinu;
3. Da se od dobijenih 3.000.000,00 dinara od Komesarijata dobar deo usmeri za kupovinu opreme za unapređenje rada Ekološke zadruge «Odžačanka»;
4. Da se u narednim budžetima , ne jednom, već više narednih - kao znak  vođenja ozbiljne politike zaštite životne sredine, OBAVEZNO predvide sredstva za  subvencionisanje primarne selekcije otpada - bez obzira kom operateru   će biti poveren ovaj posao;
5. Da se što hitnije izrade i usvoje nedostajuća dokumenta kojima bi se sveobuhvatno regulisala primarna selekcija sekundarnih sirovina

Na kraju, ako se ništa ne promeni, a predstavnici UNHCR-a ne budu prisutni na ovoj konferenciji za novinare,  Ekološki pokret Odžaka će o svemu obavestiti Eduarda Arboledu, šefa Predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR),  koji bio jedan od potpisnika  Memoranduma o razumevanju. Ekološki pokret Odžaka je izbegao da Eduardu Arboledi dostavi otvoreno pismo upućeno Predragu Cvetanoviću i Milošu Pejčiću da  bi se izbegla bruka za  našu opštinu povlačenjem kontejnera i ostale opreme. Međutim, ako opštinski čelnici i dalje  ne budu zauzeli jasan i decidiran stav, Ekološki pokret Odžaka  će se  ovog puta obratiti Eduardu Arboledi.

2.TEMA

Kroz izlaganje o prvoj temi jasno se vidi da lokalna samouprava sistematski  uskraćuje prava Ekološkom pokretu Odžaka koja proističu iz Zakona o zaštiti životne sredine i Arhuske konvencije . Zbog toga smo se obratili Pokrajinskom ombudsmanu, jer smatramo da su  nam  kao civilnom sektoru, kao nevladinoj organizaciji uskraćena sva prava,  jer nam ne dozvoljavaju da budemo članovi bilo kog stalnog  tela koje vodi politiku zaštite životne sredine na lokalu, a naše predloge, inicijative i zahteve    za očuvanje, unapređenje i zaštitu životne sredine  serijski  ne rešavaju i ne dostavljaju nam odgovore.

U Odžacima,
26.8.2011.

Preporučujemo: