Ekološki pokret Odžaka nominovan za "Zeleni list" Radio Beograda 2

epologoU petom krugu izjašnjavanja za nagradu Radio Beograda 2 „Zeleni radio – ekološki podvig godine“ sa urednicom i voditeljem Ljiljanom Mentus razgovarali su 28.04.2013. godine, u emisiji Čekajući vetar, članovi velikog novinarskog žirija Vladimir Vukasović, novinar „Politike“, i Milisav Pajović, novinar u elektronskom glasilu „Eko-NEC“ iz Kragujevca.

Za priznanje „Zeleni radio – ekološki podvig godine“ Vladimir Vukasović je kandidovao akciju Vojvođanske zelene inicijative Zelena patrola na delu. Patrola je izlazila na teren, angažovala se u slučajevima kao što su zagađenje olovom dece u Zajači i spaljivanje animalnog otpada u ciglani u Gornjoj Rogatici, pisala prijave, uspevala da se zatvore pojedini pogoni- zagađivači i imala važnu edukativnu funkcuju, koju je obavljala putem televizijske emisije. Milisav Pajović predložio je za nagradu „Zeleni radio“ Udruženje „Prijatelji Brodareva“.

Oni su se suprotstavili izgradnji hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim i u kampanji „Stop branama“ preduzeli niz akcija. Ukazivali su da bi priroda bila znatno oštećena, a da bi koristi od izgradnje imale druge države, ne naša. Zainteresovani privatni kapital odgovorio je čak i fizičkim nasrtajima. Svojim delovanjem, usklađenim sa organizacijama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, budući da je problem regionalni, povećali su šanse da do podizanja brana ne dođe. Za „Zeleni list“, zajedničko priznanje Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine, Vladimir Vukasović je predložio Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, a Milisav Pajović Ekološki pokret Odžaka.

„Crni list“, po mišljenju Vladimira Vukasovića, zaslužio je ministar Milan Bačević, zbog inicijativa za istraživanje i potencijalnu eksploataciju nikla, za izgradnju kanala od Dunava do Egeja i zbog pokrenute eksploatacije malih preostalih količina bakra iz jalovišta Bor. Milisav Pajović smatra da bi „Crni list“ trebalo da dobije Vlada Republike Srbije zbog skandalozne odluke da se ukine Fond za zaštitu prirodne sredine.


INFORMACIJA PREUZETA SA SAJTA RADIO BEOGRADA 2

Preporučujemo: