Čistačice jače od direktora Doma zdravlja Odžaci?

Komentar pišem kao predsednik Ekološkog pokreta Odžaka i radnik Doma zdravlja Odžaci.

U dva-tri navrata Ekološki pokret Odžaka je tražio da se Dom zdravlja ponaša društveno odgovorno - što znači da , sa jedne strane, selektira sekundarne sirovine, i , sa druge strane, takvim ponašanje sebi uštedeo određena finansijska sredstva jer ne bi plaćao JKP „Usluzi“ za izvoženje selektirane  PET ambalaže i papira . Izvoženje komunalnog otpada se plaća JKP „Usluzi“, dok sekundarne sirovine besplatno odvozi Ekološka zadruga „Odžačanka“. Čistačicama Doma zdravlja Odžaci  je više puta skrenuta pažnja da PET ambalažu i papir (karton) treba odlagati u namenske kontejnere koji se nalaze nekoliko metara od kontejnera za komunalni otpad.

Ova upozorenja se poštuju nekoliko dana i posle se „peva stara pesma“, odnosno u smeće se baca sve što se nađe u kantama za otpad jer je to najlakše. Ko će se zamlaćivati da odvaja PET ambalažu i kartonske
kutije?

Naravno, ovakvo ponašanje će biti sve dok šef Tehničke službe i direktor Doma zdravlja Odžaci dozvoljavaju ovakvo ponašanje.

Pregledom kontejnera za komunalni otpad (smeće) golim okom se vidi da čistačice Doma zdravlja Odžaci ne poštuju ono što im je više puta rečeno da ne treba da rade. Letimičnim vađenjem PET flaša, limenki i kartonskih kutija  28.9.2011.  videlo se da PET ambalaže ima više u kontejneru za smeće nego u kontejneru za PET ambalažu - o čemu govore snimci kontejnera za PET ambalažu koji su načinjeni pre i posle vađenja PET ambalaže iz kontejnera za smeće. U kontejneru je bila i velika količina papira, iako je za   izdvajanje papira iz Ministarstva zaštite životne sredine, iz akcije „Očistimo Srbiju“, obezbeđeno četrdesetak kutija za selektovanje papira. Kontrolom kontejnera za smeće 29.9.2011. konstatovano je da se situacija ne menja , odnosno PET ambalaža se i dalje baca  sa ostalim smećem.
Ko je kriv za ovakvo  društeveno  neodgovorno ponašanje?

Odgovor je jasan: šef Tehničke službe i direktor Doma zdravlja Odžaci. Pitam se da li čistačicama može neko da „stane na put“ ? Sve dok se ne postroje čistačice i ne pronađe/u koja se čistačica ponaša neodgovorno ili ih  sve novčano ne kazne za ovakvo ponašanje - ako neće da kažu ko se ovako ponaša, situacija će biti ista. U ranijim komentarima smo naglasili da u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ima hiljade  nezaposlenih kojima bi posao čištača/ce u Domu zdravlja Odžaci i te kako odgovarao. O tome bi trebalo da razmisle i odgovorni u Domu zdravlja Odžaci, a još više čistačice.

Dušan R. Mirković

{gallery}vesti/2011_09_30_cistacija_jaca_od_direktora{/gallery}

Preporučujemo: