Banatska platforma u Tornjošu

Banatska platforma u Tornjošu

U subotu 29. juna, u Tornjošu kod Sente je održana još jedna radionica u okviru „Banatske platforme“, uz učešće više od 20 predstavnika udruženja članica mreže.

Učesnicima radionice se, kao domaćin, prvo obratio Jožef Bakoš, predsednik Udruženja poljoprivrednika iz Tornjoša, u čijim prostorijama je sastanak i održan. Zatim je Budimir Babić iz Ekološkog udruženja „Avalon“ iz Vršca govorio na temu „Socijalno-ekološki okvir društvenog delovanja“. Glavna poruka ovog zanimljivog izlaganja je da su uzroci zašto donosioci odluka zanemaruju životnu sredinu, zašto se zajednice neprimereno prema njoj odnose, a zakoni nedovoljno sprovode pre svega sociološko-vrednosni, a ne pravni, administrativni, ekonomski ili politički.

Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike govorio je o važnosti dobre javne uprave i državne administracije za uspeh procesa evropskih integracija, i o SIGMA principima, kao kriterijumima za praćenje reforme javne uprave. Potom je Duško Lopandić iz Ministarstva spoljnih poslova govorio o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije i trenutnom staju u pregovorima Srbije i EU u poglavljima 11 i 12. Na kraju su učesnici diskutovali na sve ove teme.

Ovde možete pogledati AGENDU SASTANKA, a takođe i prezentacije BUDIMIRA BABIĆA, NEBOJŠE LAZAREVIĆA I DUŠKA LOPANDIĆA.

Po završetku radnog dela, učesnici radionice posetili su gazdinstvo Jožefa i Etelke Bakoš, koje se bavi gajenjem cveća. Bračni par Bakoš je od 1994. do 1998. godine proizvodio rezano cveće, a nakon toga isključivo saksijsko. Na površini od 660 kvadratnih metara staklenika godišnje proizvedu do 30.000 saksija različitih vrsta jednogodišnjeg i višegodišnjeg cveća, uglavnom za poznate kupce – cvećare, preduzeća i mesne zajednice za javne površine, a deo se prodaje na pijaci. Od 2016. godine prostor se zagreva toplotnom pumpom po sistemu voda-voda, tako da je proizvodnja energetski efikasna.
I ovoga puta su članovi Udruženja poljoprivrednika iz Tornjoša su bili izuzetni i vredni domaćini. Inače je Tornjoš selo u opštini Senta, na pola puta između Sente i Bačke Topole, udaljeno oko 170 kilometara od Beograda, i oko 35 kilometara od Subotice. U selu živi oko 1500 stanovnika, najviše mađarske nacionalnosti.

Korisni linkovi:
o Principi javne uprave (CEP seminar)
o Brošura o SIGMA principima

 

Preporučujemo: