Otvaranje NIVEA dečijeg igrališta SNS iskoristio za predizborni EPP

Danas je u Odžacima, kako saznajemo iz lokalnih sredstava informisanja, svečano otvoreno NIVEA dečije igralište.

Svečanost je organizovala lokalna vlast i za otvaranje, koje je zakazano još pre nekoliko dana, najavljeni su Miroslav Kondić, zamenik predsednika opštine Odžaci, Goran Đaković, predsednik SO Odžaci, Jasmina Gojić i Teodora Dakić u ime Direkcije za izgradnju Odžaci i u ime firme Beiersdorf, darodavca dečijeg igrališta, Danijela Gvozdenović, marketing menadžer ove firme.

Kampanju za dobijanje dečijeg igrališta NIVEA poveo je i vodio Ekološki pokret Odžaka. Da nije bilo Ekološkog pokreta Odžaka verovatno da skoro niko i ne bi znao za kampanju „ Gde nam rastu deca“, koju je organizovala društveno odgovorna firma Beiersdorf , vlasnik brenda NIVEA. Zahvaljujući našoj nekadašnjoj sugrađanki Marii Vogrinc , koja je za lokaciju ovog igrališta predložila teren „Torpeda“ pokrenuto je učešće Odžaka za dobijanje igrališta vrednog 35.000,00 evra ( oko 4.200.000,00 dinara) , Ekološki pokret Odžaka pozvao je građane opštine Odžaci da se uključe u glasanje i već posle prvog poziva Ocaci su izbili formalno na drugo mesto, a de facto na prvo, pošto je grad ispred Odžaka već bio dobio igralište. Upućivanjem još dva poziva na veliki broj internet adresa i štampanjem i deljenjem preko hiljadu poziva za glasanje smatramo da je Ekološki pokret Odžaka dao odlučujući doprinos da se veliki broj naših sugrađana uključi u glasanje i na taj način , kao mala opština i mali grad, za svega tri nedelje vinemo na prvo mesto i osvojimo vrednu nagrada – kao što smo prethodno osvojili teretanu na otvorenom , koju je organizovala kompanija Coca Cola.

Ovaj komentar pišemo jer smatramo da je od strane lokalne samouprave izuzetno nekorektno da u pripremi svečanosti nisu kao goste predvideli i pozvali Mariu Vogrinc i predstavnika Ekološkog pokreta Odžaka. Zbog objektivnog obaveštavanja javnosti, moramo da naglasimo da je Danijela Gvozdenić, čim je doputovala u Odžake na otvaranje igrališta, pozvala predsednika Ekološkog pokreta Odžaka da dođe na otvaranje – što je predsednik EPO-a glatko odbio jer je smatrao da je to pravovremeno trebala da učini lokalna samouprava . Još jesenas se znalo ko je bio glavni organizator kampanje glasanja za dobijanje igrališta – što se može utvrditi pregledom arhive lokalnih sredstava informisanja, kao i sajta Ekološkog pokreta Odžaka – tako da ozbiljno zameramo organizatorima ove svečanosti što nas zvanično nisu predvideli i pozvali da prisustvujemo otvaranju igrališta. Zamerka se odnosi isključivo na lokalnu samoupravu. Sa kampanjom glasanja lokalna samouprava praktično nije imala skoro nikave veze, sem što se uključila zadnji dan-dva pre završetka glasanja , organizovanjem internetskog glasanja kada je pitanje pobednika glasanjem u tom krugu bilo već rešeno.

Ondašnje internetsko glasanje i sadašnje otvaranje igrališta lokalni funkcioneri i SNS su iskoristili za svoju promociju. Današnje otvaranje došlo je „kao kec na deset“ i SNS je iskoristio kao predizborni adut. Iako sa dobijanjem igrališta funkcioneri opštine Odžaci i SNS praktično nisu imali skoro nikakav udeo ( ne govorimo o obezbeđivanju sredstava za izradu podloge) , otvaranje igrališta su iskoristili isključivo za svoju promociju.

Istina je da lokalna vlast smatra Ekološki pokret Odžaka disidentskim i opozicionim zbog toga što im otvoreno ukazujemo na greške i propuste – kao što činimo i sada- ali je redno bilo da nas ZVANIČNO najave i pozovu na svečano otvaranje NIVEA dečijeg igrališta. Iako najveću zaslugu za dobijanje igrališta imaju naši sugrađani koji su glasali preko Facebook-a, mislimo da bez Marie Vogrinc i kampanje koju je pokrenuo Ekološki pokret Odžaka današnje svečanosti u Odžacima ne bi bilo. Mi ne tražimo, niti smo tražili da nas neko za naše angažovanje nagradi, ali tražimo da lokalni funkcioneri bar pokažu dužno poštovanje prema onome što radimo za naše sugrađane i našu opštinu. Mi ne tražimo da nas vole. Mogu bar da poštuju ono što radimo na promociji naše opštine po čitavoj Srbiji, i da zasluge za dobijanje igrališta ne pripisuju „nekim nevladinim organizacijama“. Mi se ne zovemo „Neka nevladina organizacija“. Naš zvanični naziv je: Ekološki pokret Odžaka.

Na kraju, želimo da se zahvalimo Danijeli Gvozdenić na pozivu koji nam je uputila da prisustvujemo svečanosti. Nadamo se da će čitanjem ovog komentara shvatiti razloge našeg odbijanja.

Share this article

Tagovano

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška