×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/2011_06_15_deronje_deponija
×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2011_06_15_deronje_deponija

”Iznenađeni” rukovodioci

Odžački mediji su juče (ponedeljak 13.6.2011) i danas (utorak 14.6.2011.) kao udarnu  vest  plasirali  vest o velikom požaru na deponiji u Ratkovu. Ova deponija je

 navodno sanirana u prošlogodišnjoj akciji «Očistimo Srbiju». Kako je sanirana i kakvi su rezultati - videlo se  u prilogu TV K 25.

«Alarmantna» situacija okupila čelne rukovodioce opštine Odžaci kako bi sanirali požar zbog kojeg, kako je izjavio Milivoje Mijo Bojović, predsednik Mesne podružnice Ratkovo Ekološkog pokreta Odžaka, celo Ratkovo nije moglo da spava. 

 U ranijem periodu, u više  tekstova i komentara Ekološki pokret Odžaka (Navodno «Očišćena Srbija», Potrebno saniranje «saniranih» deponija, Džabe se slikate,...), je ukazivao na besmisleno, neefikasno i potpuno beskorisno trošenje novca za navodno saniranje divljih deponija i (zvaničnih) deponija u opštini Odžaci. Po  računici  Ekološkog pokreta Odžaka za sanaciju ( bolje rečeno  «sanaciju») deponija  za proteklih godinu i nešto dana potrošeno je više od 5.000.000, 00  dinara, a rezultati su katastrofalni.Sem što su podignute žičane ograde, za koje ne znamo čemu uopšte služe, sve ostalo je isto ili mnogo gore nego pre  akcije «saniranja» deponija širom opštine Odžaci. Mislimo da je bilo mnogo korisnije da je novac bacan ulicama naših naseljenih mesta i tada bi bar bili srećni oni koji bi taj novac našli – bar da kupe koji kilogram hleba.

Više od 5.000.000, 00 dinara je zaista uzaludnoo potrošeno. Ekološki pokret već godinama ukazuje da se problem rešava otklanjanjem uzroka, a posledice bi postepeno nestajale. Međutim, ad hoc akcijama, kojima je jedina svrha (pred) izborna propaganda i pranje para za potrebe pojedinih partija, ovakvim načinom rada se ne može postići ništa. Rekli smo više puta, a ponovićemo i sada, prvi korak je  hitna promena Odluke o komunalnim delatnostima, gde bi se  strogo zabranilo individualno iznošenje smeća i uvele rigorozne kazne za sve oblike ponašanja suprotna odredbama koje bi propisala  Odluka o komunalnim delatnostima.

Šta rade rukovodeći ljudu opštine umesto toga?

Umesto da naredi hitnu izmenu Odluke o komunalnim delatnostima, a to može da uradi uroku od nedelju-dve dana jer ima apsolutnu skupštinsku većinu, predsednik opštine kuka kako će možda biti potrebno da prođe  i nekoliko generacija  da bi se podigla svest  građana na takav nivo da do ovakvih situacija više ne dolazi.

Predsedniče,

Ponovićemo Vam ono što smo dobili kao preporuku u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, kada smo se raspitivali kako narod možemo «da uvedemo narod  u red». Dobili smo samo dve preporuke: javna osuda pojedinaca i rigorozne novčane kazne. Sve ostalo su samo prazne priče. Pojam  «javna osuda»  podrazumeva da se imenom i prezimenom, fotografijom, video snimkom  na radiju, novinama ili televiziji pokaže kako konkretni pojedinac  zagađuje lokalnu životnu sredinu. Insistiranje na edukaciji, visokoj svesti pojedinaca , apeli za ovo i ono su samo gubljenje vremena. DECU MOŽETE EDUKAVATI, ODRASLE TREBA SAMO RIGOROZNO KAŽNJAVATI. To je jedini recept za uspeh.

Na vest o požaru predsednik  opštine nije trebao hitno da saziva Štab za vanredne situacije. Trebao je da sazove Štab za utvrđivanje odgovornosti. Trebao je da pita šta jeu prethodnom periodu radio (demokratski) predsednik Saveta Mesne zajednice Šćepanović.Trebao je da ga pita da li je video da se smeće lageruje van ograđenog prostora. Trebao je da pita šta su radili inspektori  Opštinske uprave opštine Odžaci. Trebao je da pita šta je radio rukovodilac Odelenja za urbanzam, stambeno-komunalne, imovinsko-pravne poslove i zaštitu životne sredine. Trebao je da pita za šta su oni primali platu u proteklih godinu i nešto dana. Treba da ih pita da li su stanovnici Ratkova dužni da snose posledice njihove neogovornosti.

Predsedniče,

Ako  nabrojane ovih dana  niste pitali za odgovornost, pitajte ih posle ovog komentara i o rezultatima obavestite javnost. Ne može se potrošiti budžetskih 5.000.000,00 za sanaciju deponija i da pored toga dođe do ovakvih akcidenata, a da za to niko ne odgovara.

Na vest o požaru na ratkovačkoj deponiji, aktivisti Ekološkog pokreta Odžaka obišli su «Pejčićevu»  «saniranu» deponiju u Deronjama. I šta smo videli? Isto ono na šta smo ranije  videli pri obilasku  «saniranih»  deponija  u Ratkovu iu Karavukovu. Na deronjskoj deponiji postojeći otpad je, kako kažu Karavukovčani,  samo rastrvljen , odnosno velika gomila smeća sa ulaza deponije  razguran na nekoliko strana i u nekoliko  manjih  gomila. Na očišćenom ulaznom  putu samo su stvorili mesto da Deronjčani  po svom slobodnom izboru sipaju nove količine otpada. Evidentno je da u novonabacanom otpadu  dominira PET ambalaža, razna plastika i  velike gomile folije koja je korišćena u poljoprivredi za  pravljenje tunela. Evidentno je da je i na ovoj deponiji  bilo požara na  nekoliko mesta, a pri poseti  videli smo na dva-tri mesta tinjajuću vatru. Ovde požar razmera kao u Ratkovu nije moguć jer se radi o pojedinačnim  i malim gomilama, tako da nije moguć požar većih razmera. Međutim, ako se dozvoli da se deponija  puni na način kako se trenutno puni, onda požar sličan požaru u Ratkovu  u budućem periodu neće uopšte biti iznenađenje.

Pozivamo  predsednika opštine  da obiđe deponiju u Deronjama i da upita svoje inspektore  zašto dozvoljavaju da se  upropašćava posao u koji se trenutno  ulaže 1.3000.000, dinara i da ih upita šta rade kada za dve godine njih nekoliko otkriju «ČAK»  šest-sedam  počinioca divljih deponija (podatak koji smo zvanično dobili od načelnika OU opštine Odžaci Dragana Kovačevića). Takođe, može, kao dodatak, da obiđe  deponiju u Karavukovu. Tamo su požari redovna pojava.

Biser ,svakako, predstavlja izjava direktora JKP «Usluge» da je , kako kaže, «ovo stanje koje smo zatekli sada iznenađenje za sve nas». Da je organizovana primarna selekcija sekundarnih sirovina, onda ogromna količina PET ambalaže, razne plastike, papira i ostalih gorućih materijala ne bi bili na deponiji i ne bi imalo šta da gori. Pitamo direktora JKP «Usluge» da li su on ili njegova firma pokrenuli inicijativu da se promeni Odluka o komunalnim delatnostima i da se organizuje što bolje sakupljanje reciklažnog materijala , tako da bi na deponijama završavao samo  otpad koji nema upotrebnu vrednost.

Poruka i predsedniku opštine Odžaci i direktoru JKP »Usluge»je ista: požar ne deponiji se ne gasi peskom nego promenom Odluke o komunalnim delatnostima, gde bi se  propisale  rigorozne norme ponašanja građana i uvele drakonske kazne, i odličnim organizovanjem primarne selekcije sekundarnih sirovina.

Na kraju, moramo da kažemo da ne možemo da shvatimo da i pored više puta  upućenih  dobronamernih  apela, predloga i molbi Ekološkog pokreta Odžaka da se  stanje nije promenilo nabolje.

{gallery}2011_06_15_deronje_deponija{/gallery}

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška