Tužna uspomena

Tužna uspomenaŽitelji  Bačkog Brestovca koji duže pamte i sećaju se nadaleko poznate kafane MENZA.

Nastala je davno, još u prvoj polovini prošlog veka.

 Svih tih godina, do Drugog svetskog rata, bila je stecište meštana ali i mnogobrojnih putnika namernika.

Kasnije, nakon kolonizacije, i novi stanovnici sela Bački Brestovac  rado su svraćali  na čašicu razgovora, dobru kapljicu i još bolji zalogaj.

Bilo je to mesto gde su se čule i prenosile prve vesti, one lepe, ali i one druge, mesto gde su se vodili dugi razgovori, bistrila politika, dogovaralo se o mobama i boljem životu. U sklopu Menze nalazio se i Omladinski dom, sa velikom salom i pozornicom u kojoj su se organizovale igranke i sve ostale kulturno-prosvetne aktivnosti omladine. Vreme je, međutim, učinilo svoje. Zub vremena načinio je od Menze i Doma Omladine ruglo. Jednostavno sve je zaboravljeno. U ovo zdanje  nekada se omladina okupljala, a sada  su, nažalost, našli mesto na ulicama i kafićima.U Menzu se svraćalo,bez obzira na doba dana,a danas je to ruševina.Opasno je i preti da ugrozi nečiji život. Uz  Menzu je škola puna đaka,odmah tu nadomak. Zato bi bilo dobro da se preduzmu mere i imovinsko-pravni odnosi hitno reše, a ako postoje velike smetnje da se to učini,trebalo bi energičnim merama bar sanirati i obezbediti objekat, kako posle ne bi bilo kasno.

Trebalo bi razmisliti o vraćanju nekadašljeg sjaja „Menzi“  ili bar  otklanjanju opasnosti po grđane i decu. Da li se od sadašnje vlasti tome  možemo nadati u skorijoj budućnosti?

Tihomir Katić

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška