×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/vesti/2011_07_19_brestovac
×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/vesti/2011_07_19_brestovac

Bački Brestovac idealno mesto za nastanjivanje beloglavih supova?

Ekološki pokret Odžaka predlaže da se Bački Brestovac nastani beloglavim supovima jer smatramo da  bi im obilje hrane obezbedilo siguran opstanak.

O čemu se radi?

Na poziv i žalbu građana Bačkog Brestovca, aktivisti Ekološkog pokreta Odžaka obišli su 17.7.2011. godine, na tempetraturi oko 35 stepeni Celzijusa, stočno groblje, odnosno, kako kažu Brestovčani, MRCINJAK, i možemo da kažemo da nam je, zbog obilja lešina koje su «vredni» i «savesni» Brestovčani nekontrolisano bacali gde su stigli, pala ideja da predložimo da se građani ovog mesta povežu sa Specijalnim rezervatom prirode «Uvac» ili sa ljudima iz kanjona Trešnjice i nabave koji par beloglavih supova.

Nabavkom beloglavih supova bilo bi  višestruko korisno. Pre svega, Brestovčani bi dali veliki doprinos očuvanju ugrožene  populacije  beloglavih supova ( Gyps fulvus). Druga korisna stvar bi bila  rešavanje dugogodišnjeg problema odlaganja i uništavanja leševa uginulih životinja . Veoma velika korist bi bila i razvijanje turizma – što je i trend u opštini Odžaci. U Deronje bi turisti dolazili zbog Donje Branjevine i Tamburice festa, a u Bački Brestovac zbog posmatranja i snimanja  ugroženih, retkih i egzotičnih beloglavih supova. Zašto bi turisti išli čak do «Uvca» i Trešnjice kada bi isti ugođaj mogli  imati i u Bačkom Brestovcu? Bački Brestovac bi bio treće stanište beloglavih supova u Srbiji. Jeste da fale planine za legla beloglavih supova, ali bi se to verovatno lakše rešilo nego odlaganje lešina.

Šta smo zatekli obilaskom mrcinjaka?

Pre svega da kažemo da se mrcinjak nalazi svega tristotinak metara od poslednjih kuća i u neposrednoj blizini Titovog gaja!?

Na prilaznom putu ka mrcinjaku, na sred druma, bilo je bačeno tele. «Savesni» građanin je verovatno zbog velikog smrada koji se širi sa mrcinjaka brže-bolje bacio tele na sred druma i pobegao glavom bez obzira. Ni malo ga nije pekla savest što drugima onemogućava prolaz do  iskopane rupe u koju bi trebalo bacati leševe uginulih životinja. Kada se  priđe mrcinjaku ima se šta i  videti i naročito osetiti. Na prostoru ne većem od dvadesetak kvadratnih metara vide se četiri leša svinja i krava u različitim fazama raspadanja - naravno uz obilje «osvežavajućih» mirisa. «Najsvežiji» leš je leš uginule krmače, koja je verovatno pri crkavanju imala preko 350 kg. Od vrućine leš se naduvao i pukao, tako da su creva počela da izlaze iz leša.  U neposrednoj blizini bili su leševi  jedne krave i  još dve svinje u poodmakloj fazi raspadanja.

Ovolikom obilju hrane verovatno bi se obradovali beloglavi supovi, te u tom smislu i predlažemo Brestovčanima da ozbiljno razmisle o nabavci dva-tri para .

Naravno, prethodnim ironičnim tekstom samo želimo da ukažemo na zaista veliki problem odlaganja i unitavanja leševa uginulih životinja. To je problem u svim mestima opštine Odžaci. Mesne zajednice finansijski sigurno nisu sposobne da same reše ovaj problem, pogotovu ne mogu to da učine  posle propalih referenduma za uvođenje  mesnih samodoprinosa, te Ekološki pokret Odžaka na ovaj način skreće pažnju opštinskim organima da je krajnje vreme da se ovaj ozbiljan  problem reši za čitavu opštinu Odžaci, naročito ako već znamo da je pre nekoliko godina neadekvatno odlaganje i uništavanje mesa  zaražene divlje svinje izazvalo epidemiju trihineloze u jednom od naseljenih mesta naše  opštine.

{gallery}vesti/2011_07_19_brestovac{/gallery}

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška