Zeleni savet na sajtu opštine Odžaci

Primer dobre prakse

Ekološki pokret Odžaka je svojevremeno predložio da se na sajtu Opštine Odžaci deo sajta odvoji za prezentovanje rada Saveta za zaštitu životne sredine (Zelenog saveta). Sa zadovoljstvom izveštavamo javnost da je u petak, 28.11.2014. godine,  na sajtu Opštine Odžaci  

( http://www.odzaci.rs/index.php/sr-YU/ ) postavljen uočljiv i lepo dizajnirani baner i link  (http://www.odzaci.rs/index.php/sr-YU/component/content/article/9-uncategorised/2414-zeleni-savet )

preko koga je počelo prezentovanje rada Zelenog saveta. Za sada ima malo informacija, ali je bitno da je postavljen i  da se na njemu nalazi broj Zelenog telefona, tako da građani mogu da se informišu  o radu Zelenog saveta ,sa jedne strane, i da  mogu, sa druge strane,   preko Zelenog telefona  sekretaru Zelenog saveta  Ognjenu Đurasinoviću da dostave predloge, ideje, sugestije, primedbe,  žalbe, traže obaveštenja i informacije u vezi zaštite životne sredine, postavljaju pitanja, prijave se  za prisustvovanje sednici Zelenog saveta  i sve ostalo što je u vezi zaštite životne sredine u opštini Odžaci.  

Ekološki pokret Odžaka poziva sve ostale opštine u Srbiji da slede primer odžačke opštine.

 

Davanje predloga za odvajanje dela sajta za prezentovanje rada Zelenog saveta rezultat je učestvovanja Ekološkog pokreta Odžaka u  zajedničkom projektu nevladinih organizacija  Centra za evropske politike iz Beograda , kao nosioca projekta,  i Srbija u pokretu iz Beograda i Ekološkog centra Stanite iz Vršca, kao partnera u projektu „ Misli-deluj-utiči“ ( Think-Act-Impact ). Pored Ekološkog pokreta Odžaka u projektu su učestvovali Ekološki pokret Vrbasa, Ekološko udruženje Avalon iz Vršca i Timočki klub iz Knjaževca.  Kao rezultat redovnih , višenedeljnih  konsultacija  ovih organizacija sa nosiocima projekta putem 

video-sastanaka  proizašao je i predlog da se u cilju što kvalitetnije implementacije prava iz Arhuske konvencije u odžačkoj opštini , pored osnivanja Zelenog saveta, predloži, između ostalih mera, i  odvajanje dela opštinskog sajta za prezentovanje rada Zelenog saveta - što, sa svoje strane, omogućava građanima direktno učešće u vođenju politike zaštite životne sredine uključivanjem u rad Zelenog saveta.

Ekološki pokret Odžaka se zahvaljuje Centru za evropske politike i Srbiji u pokretu iz Beograda i Ekološkom centru Stanište iz Vršca na podršci  i savetima  kojima smo uspeli da ostvarimo ideju da se na opštinskom sajtu odvoji deo za prezentovanje rada Zelenog saveta i savetima kojima se  ostvaruju prava građana iz Arhuske konvencije.Neki od tih saveta biće realizovani u narednim danima.     

Preporučujemo: