Za čistije i zelenije škole u Vojvodini

Članovi Ekološka sekcija „Suncokret“ OŠ „Jožef Atila“ Bogojevo, inače članovi Mesne podružnice Bogojevo EPO-a,  i ove godine  su se prijavila na javni poziv za učešće u realizaciji programa pod nazivom  „ZA ČISTIJE I ZELENIJE ŠKOLE U VOJVODINI“ , koji  je raspisao Pokrajinski isekretarijat za obrazovanje, urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u saradnji sa „Pokretom gorana Vojvodine“.

Učenici i nastavnici,  članovi tima, uspešno su  realizovali  predviđen plan.

Povodom  2.februara , Svetskog dana vlažnih staništa , održana je radionica za učenike 2b, 4a i 4b razreda. Teorijski deo je održala nastavnica Vencel Piroška, a praktični deo nastavnici Marinković Vesna i Petković Dragana.  Radovi su izloženi u holu škole.

 

Održana je i dvodnevna radionica  „ Zimsko hranjenje ptica“  za učenike 4a, 4b i 6b razreda. Radionicu su držali nastavnici Davor Dimitrijević, Marinković Vesna i Vencel Piroška. Prvog dana učenici su se upoznali sa najčešćim vrstama ptica naše sredine, naučili zašto su one bitne za našu životnu sredinu, zašto ih treba hraniti i čuvati zimi i zašto im se treba radovati. Naučili su čime se ptice hrane i šta je sve potrebno da one opstanu u teškim zimskim vremenskim uslovima i koju vrstu pomoći može da im pruži čovek.Napravljene su i jednostavne hranilice od PET boca . Hranilice su postavljene na drveću  koje se nalazi u školskom dvorištu.Drugog dana je sakupljena i pripremljena hrana za ptice, koja je sa vodom stavljena blizu prozora učionice, da bi deca mogla da posmatraju i prate ponašanje ptica.

U hranjenju ptica rado učestvuju svi učenici - pa čak i nastavnici škole.

Preporučujemo: