Saopštenje za javnost o razlozima podnošenja zahteva za dobijanje informacija od javnog značaja

Ekološki pokret Odžaka je juče, 3.8.2015. godine, podneo zahtev predsedniku opštine Odžaci Dušanu Marijanu za dobijanje informacije od javnog značaja o tome  koja, koliko i kada je neka nevladina organizacija u opštini Odžaci njegovim ličnim odlukama dobila novca, s obzirom da  u opštini Odžaci nevladine organizacije novac za su/finansiranje svojih aktivnosti putem konkursa dobijaju tek krajem jula, odnosno kada prođe skoro dve trećine godine. Mnoge aktivnosti nevladinih organizacija u okviru raznih manifestacija odvijaju se u prve dve trećine godine i za te aktivnosti predsednik dodeljuje novac ličnim odlukama. U ozbiljnim opštinama  novac se dodeljuje konkursom  početkom godine i na osnovu bodovanja po unapred  usvojenim pravilnicima, tako da nema potrebe da predsednik opštine po svom ličnom nahođenju deli novac u dve trećine fiskalne godine. Nezvanično smo obavešteni da su rezultati konkursa u opštini Bač bili poznati 12 februara 2015. godine.

Saopštenje za javnost objavljujemo jer smo i prošle godine tražili istu vrstu informacije za prošlogodišnji konkurs za nevladine organizacije i do današnjeg dana nismo dobili traženu informaciju, uprkos tome što smo žalili instituciji Poverenika za informacije od javnog značaja i što je poverenik nekoliko puta opomenuo predsednika opštine Dušana Marijana da je po Zakonu o informacijama od javnog značaja dužan da nam dostavi tražene informacije.  

Saopštenje izdajemo da bi pokazali da nedobijanje informacije nije slučajno, već da se radi o stalnoj praksi opštinskih funkcionera.

Preporučujemo: