Saopštenje za javnost o postavljanju excell verzije „Baze podataka“ na sajtu Ekološkog pokreta Odžaka

Ekološki pokret Odžaka obaveštava ekološke organizacije, obrazovne  ustanove, institucije, državne organe ,pojedince i sredstva informisanja  da je na svom sajtu www.eodzaci.org  postavila Excell verziju “Baze podataka ekoloških NVO u Republici Srbiji” sa podacima  prikupljenim zaključno sa 26.12.2014.godine  i  online formu za unos, izmenu i dopunu podataka za pomenutu  bazu podataka.

Objavljivanje Excell verzije “Baze podataka ekoloških NVO u Republici Srbiji”  i  online forme za unos, izmenu i dopunu podataka za pomenutu  bazu podataka ostvareno je zahvaljujući dobijanju finansijskih sredstava koje su obezbedili Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine  (80 %) i opština Odžaci 20%).

 

Excell verzija praktično će omogućiti dnevno ažuriranje podataka, tako da prikupljeni podaci neće morati da čekaju nekoliko meseci na objavljivanje.Ova verzija omogućava da se vremenom unesu skraćenice registrovanih NVO, zatim tri glavne oblasti delovanja i drugi parametri.  Ekološki pokret Odžaka će zadržati praksu da, kao što je radio i do sada, objavljuje  Word  verzije po opštinama i okruzima sa podacima prikupljenim do 30.6. i 31.12. tekuće godine. Očekujemo da ćemo VIII izdanje Word verzija po opštinama i okruzima objaviti do 15. januara 2015. godine.

U novu verziju  uneti su delimični ili potpuni podaci za preko 1.000 ( hiljadu) novih NVO koje se isključivo ili delimično bave zaštitom životne sredine - što je daleko više u odnosu na projektni zadatak, a u  toku dvomesečne kampanje, koliko je trajala realizacija projekta, prikupljeno je preko 450 novih e-mail  adresa,   pronađeno ili potvrđena  tačnost preko 1000 brojeva fiksnih i mobilnih telefona i faksova, upisano preko 200 Web i  Facebook adresa i četrdesetak Skype adresa . 

Po projektu aktivnosti su trebale da traju šest meseci, ali je ugovor o realizaciji projekta potpisan tek krajem oktobra, pa su sve projektne aktivnosti  svedene na dvomesečni intenzivni rad. Zbog ovoga nije bilo mogućnosti da se izvrši provera preko matičnih brojeva da li su sve organizacije još uvek aktivne ili su ugašene. Za nekoliko organizacija smo dobili podatke da su ugašene i one su izostavljene u najnovijem izdanju.Za određeni broj organizacija saznali smo da su ili neaktivne ili su u fazi gašenja, ali formalno se u APR-u vode kao aktivne, tako da se i dalje nalaze  na spisku.

Korišćenje ili preuzimanje objavljenih podataka je potpuno slobodno i poželjno je da ekološke organizacije ovo saopštenje proslede lokalnim sredstvima informisanja i zamolile ih da vest objave kako bi što više NVO koje se  na bilo koji način bave zaštitom životne sredine  saznalo o postojanju ove baze podataka i dostavili nedostajuće kontakt podatke.

Preporučujemo: