Saopštenje za javnost o održavanju seminara – Osnovni principi organske proizvodnje

Na osnovu finansijskih sredstava dobijenih na Konkursu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam,graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Ekološki pokret Odžaka  u saradnji sa Direkcijom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Udruženja poljoprivrednika opštine Odžaci. 14.9.2013 godine  organizuju seminar pod nazivom „OSNOVNI PRINCIPI ORGANSKE PROIZVODNJE“ Seminar će održati udruženje TERRA’S iz Subotice uz podršku Kolping društva Srbije.

Seminar  se organizuje u maloj sali  Sportko-poslovnog  centra „Odžaci“ sa početkom od 10 do 16 časova.

Za subotu se očekuje kišovito vreme, pa pozivamo zainteresovane poljoprivredne proizvođače i  zainteresovane građane iz svih mesta naše opštine da se u što većem broju odazovu i prisustvuju seminaru za upoznavanje sa osnovnim principima organske proizvodnje. Seminar je potpuno besplatan.

 

Za učesnike seminara u oktobru mesecu biće organizovana poseta nekom gazdinstvu u okolini Subotice koje se bavi organskom proizvodnjom. I ova poseta će za učesnike biti besplatna.

Molimo sredstva javnog informisanja da ovu informaciju do petka ponove više puta.

Svi zainteresovani treba da se prijave Ivici Ćiriću, predsedniku Ekološkog pokreta Odžaka na telefon 063/459 179 ili Svetlani Tojagi, Direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj na telefon 064/80 37 501. 

Udruženje TERRA'S uz podršku Kolping društva Srbije i u saradnji sa Ekološkim pokretom Odžaка, Direkcijom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Udruženjem poljoprivrednika opštine Odžaci  organizuje jednodnevni seminar sa ciljem  podizanja nivoa znanja i kvaliteta obrazovanja u oblasti organske poljoprivrede u cilju očuvanja životne sredine, biodiverziteta, zdravlja stanovništva, ali i stvaranja konkurentnog poljoprivrednog proizvođača na domaćem i inostranom tržištu. 

Edukacijom različitih ciljnih grupa (poljoprivrednici, prerađivači kao i predstavnici lokalne samouprave i udruženja) te organizovanjem ovakvih seminara osnovni zadatak je povećati znanje o metodama organske proizvodnje, kontroli i sertifikaciji organskih proizvoda, ali i povećati nivo svesti predstavnika vlasti u cilju  obezbeđivanja uslova za razvoj organske poljoprivrede.

Bioškola TERRA’S: „Osnovni principi organske proizvodnje“

P R O G R A M

Subota, 14. septembar

10:00 – 10:15 – Uvodna reč (predstavljanje programa), dipl. ecc. Jelena Ivović

10:15 – 11:00 – Standardi u oblasti poljoprivrede (GlobalGap, GI, organskapoljoprivreda, proizvodi sa sela), predavač: mr Nadežda Pešić Mlinko

11:00 – 11:45 – Osnovni principi organske proizvodnje

Predavač: dipl. inž Nada Berkeš

11:45 – 12:30 – Kontrola i sertifikacija organske poljoprivredne proizvodnje  

Predavač: dipl. inž Mirjana Jovanivć Dragojlović

12:30 – 12:45 – Kafe pauza

12:45 – 13:30 – Prelazni period PG ka primeni različitih vrsta standarda   

Predavač: dipl. inž Nenad Novaković

13:30 – 14:15 – Instaliranje malih porodičnih preradnih kapaciteta  

Predavač: mr Nadežda Pešić Mlinko

14:15 – 15:00 – Značaj udruživanja organskih proizvođača i vođenja knjigovodstva

Predavač: dipl. inž Nenad Novaković

15:00 – 15:30 – Diskusija

15:30 – 16:00 – Osveženje i zakuska 

Preporučujemo: