Saopštenje za javnost o održanoj tribini „Orao pao, zaustavimo trovanje sada“

U petak, 17.4.2015. godine održana je tribina „ČUJTE I NE TRUJTE! ORAO PAO! ZAUSTAVIMO TROVANJE SADA!“. Svetski fond za prirodu- WWF uz pomoć Ekološkog pokreta Odžaka, održao je tribinu u maloj sali  Sportsko-poslovnog  centra  „Odžaci“. 

Svetski fond za prirodu- WWF , pokrenuo je kampanju za odgovorno korišćenje pesticida u prirodi pod nazivom „ČUJTE I NE TRUJTE! ORAO PAO!“. Kampanju je podržao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a u saradnji s Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode,  Zavodom za zaštitu prirode Srbije,  Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i JP „ Vojvodinašume “.

Povod za organizacijom ovakvih okupljanja su sve češća trovanja strogo zaštićenih životinja kao i posledica trovanja pesticidima. Žrtve nisu samo „nepoželjne“ životinje već u velikoj meri i ugrožene i retke vrste, poput orla belorepana, ali i domaće životinje.

Tribinu je otvorila i vodila Sonja Bađura, iz WWF – Svetski fond za prirodu

 Svojom prezentacijom učešće na tribini uzeli su : 

• dr Slobodan Puzović, Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine,

• Marko Tucakov, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode;

• Dejan Đapić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

• Ištvan Ham, ornitolog koordinator monitoringa orla belorepana;

• Ivica Nikolić, Lovačko udruženje Mostonga.

Po završetku  izlaganja usledio je razgovor gostiju sa posetiocima tribine o problemima sa kojima se susreću u našoj sredini i o načinima kako ih rešavati. Govorilo se generalno o „univerzalnom“ problemu odbačene  prazne ambalaže od pesticida, koje kao praktično pitanje nije rešeno u čitavoj Republici Srbiji i o određivanju mesta za njeno trajno i bezbedno odlaganje. 

Po rečima dr Slobodana Puzovića, u ovom trenutku, nije realno očekivati za čitavu teritoriju Republike Srbije trenutno rešenje  već pomenutih problema, ali da proistekne  sa ovog skupa kao zaključak  da se pokuša sa pozitivnim pomacima koji bi krenuli iz manjih sredina uz punu podršku pokrajinskih i republičkih organa.  

Ekološki pokret Odžaka izražava veliko zadovoljstvo zbog odaziva mladih kao  i dobre posete  tribini od strane pozvanih institucija,  udruženja i građana opštine Odžaci.

Ekološki pokret Odžaka se zahvaljuje Sportsko-poslovnom centru „Odžaci“ za besplatno ustupljen prostor za održavanje tribine.        

{gallery}vesti-2015/2015_04_19_orao_pao{/gallery}

Preporučujemo: