Saopštenje o evropskom vikendu posmatranja ptica 2013

U okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica  5. i 6. oktobra u odžačkoj opštini realizovana su dva izleta, u Bačkom Brestovcu i Bogojevu, u organizaciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i suorganizatora Ekološkog pokreta Odžaka-Mesne podružnice Bački Brestovac i Bogojevo  i Turističke organizacije opštine Odžaci.

Sunčano, prohladno jutro 5. oktobra nije omelo 71. učesnika Evropskog vikenda posmatranja ptica u Bačkom Brestovcu da izađu na teren i gledaju seobu ptica uživo. Kao i predhodnih godina, najveći broj učesnika, zahvaljujući  nastavnicama Mariji Kangrgi i Tijani Ognjenović,  bili su đaci OŠ “Nikola Tesla”. Gosti iz Subotice, iz udruženja "Protego" dr Gabor Mesaroš i Dožai Jožef, doneli su teleskop, koji je pomogao da se još bolje vide ptice u Kraljevskom ritu. Zabeležili smo 31.vrstu. Najbrojnija bila je seoska lasta. Nekoliko stotina mladih lasta spuštalo se u rit radi uzimanja hrane i veoma brzo nastavljalo seobu ka toplijim krajevima.

U Bogojevu je tri učesnika izleta dočekao veliki broj seoskih lasta. Videli smo 37  različitih vrsta ptica. Grejući se na zubatom suncu, najlepši prizor pružili su nam par  belorepana, najvećih evropskih orlova.

Organizovanje Evropskog vikenda posmatranja ptica u Bačkom Brestovcu pomogli su  Udruženje odgajivača golubova srpskih visokoletača “SRB 209 Brestovac” iz Bačkog Brestovca, velikodušno ustupajući svoje dvoglede, a kifle i osveženje za decu obezbedili su MO SNS Bački Brestovac   i Udruženje Etno Srbolibo  iz Bačkog Brestovca. 

NAPOMENA: Izveštaj sastavila Magdalena Grahovac , član Društva za zaštitu i proučavanje   ptica Srbije i vođa izleta u Bačkom Brestovcu i Bogojevu.

{gallery}vesti-2013/2013_10_08_posmatranje_ptica{/gallery}

Preporučujemo: