Radni sastanak dva ekološka udruženja

"GRUPISANJE EKOLOGA"!

Danas se održao radni sastanak dve, verovatno, najaktivnije ekološke organizacije u Srbiji -Ekološkog pokreta Odžaka (EPO) i Ekološkog pokreta Vrbasa. Tema sastanka bila je saradnja na umrežavanju ekoloških udruženja i uspostavljanje efikasnog sistema međusobne komunikacije i solidarne podrške. 

Ekološki pokret Odžaka je napravio, i već nekoliko godina održava Bazu podataka Ekoloških NVO u Srbiji. Njihovu bazu su nedavno upotrebili za Poziv civilnim organizacijama da podrže naše obraćanje resornom Ministarstvu u vezi remedijacije Velikog bačkog kanala. Mnoga udruženja su se odazvala i poslala pismenu podršku u kabinet ministra Snežane Bogosavljević-Bošković. 

Zbog ove aktivnosti i ranijeg učešća na našim protestima protiv zagađivača kanala, predsedniku EPO, Ivici Ćiriću uručili smo Zahvalnicu.

Za naredni period dogovoreno je nekoliko konkretnih zajedničkih aktivnosti. 

 

Sprovešćemo anketiranje nekoliko hiljada udruženja u Srbiji na temu podrške inicijativama, kako od nacionalnog interesa tako i lokalnim apelima.

 Odmah potom ćemo istestirati pokretljivost anketiranih postavljanjem konkretnog Zahteva za podršku zajedničkom obraćanju naše dve organizacije resornom ministarstvu. Hvala bogu ne moramo se mnogo misliti o temi. Loše odluke, nerad i javašluk najodgovornijih sejali su probleme decenijama po celoj Srbiji!

U teškim vremenima kada apatija, bezvoljnost i nepokretnost preplavi narod, potrebno je preuzeti odgovornost. Ukazivati, usmeravati, ukrupnjavati. Vući i gurati! To nije lako ali... ako, ako!  

Preuzeto sa sajta Ekološkog pokreta Vrbasa

Preporučujemo: