Radna poseta dr Olivere Zurovac Kuzman Ekološkom pokretu Odžaka

Ekološki pokret Odžaka je 21.1.2015. godine imao čast da u radnu posetu dođe dr Olivera Zurovac Kuzman , savetnica za programe zaštite životne sredine  iz Odeljenja za demokratizaciju  Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a).

Domaćini dr Oliveri Zurovac  Kuzman bili su Ivica Ćirić, predsednik Ekološkog pokreta Odžaka, Dušan R. Mirković, sekretar i novinar  Radoslav Medić, član Ekološkog pokreta Odžaka.

U jednoipočasovnom neformalnom  radnom sastanku  članovi Ekološkog pokreta Odžaka upoznali su gošću sa aktivnostima Ekološkog pokreta Odžaka, sa tim da je obostrano stavljen akcenat na aktivnosti oko ostvarivanja prava građana i njihovih udruženja koja proističu iz Arhuske konvencije. Najviše se razgovaralo o osnivanju, radu i problemima u radu Saveta za zaštitu životne sredine (Zelenog saveta) u opštini Odžaci, koji je osnovan februara  2013. godine. Domaćini su istakli  primere dobre prakse, ali i probleme u saradnji sa lokalnom samoupravom u vezi rada Zelenog saveta.

 

Načelno je dogovoreno da predstavnici Ekološkog pokreta Odžaka  o poseti gospođe Zurovac upoznaju čelnike lokalne samouprave i lokalnoj samoupravi predlože   zajednički sastanak  dr Olivere Zurovac  Kuzman, predstavnika lokalne samouprave i Ekološkog pokreta Odžaka  na kojem bi se razgovaralo o saradnji lokalne samouprave i  nevladinih organizacija  iz opštine Odžaci na ostvarivanju prava i primeni Arhuske konvencije  na lokalnom nivou. Na tom sastanku bi trebalo da se postigne dogovor o   projektu za održavanje okruglog stola,   gde bi se razgovaralo o iskustvima,  dostignućima i predlozima za unapređenje primene   Arhuske konvencije.

Domaćini okruglog  stola, uz podršku Misije OEBS-a, bili bi Ekološki pokret Odžaka i Opština Odžaci, a učesnici  po jedan predstavnik lokalne samouprave  i jedne ekološke nevladine organizacije iz svih opština Zapadnobačkog upravnog okruga i određenog broja susednih opština iz Južnobačkog i Severnobačkog upravnog okruga uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Odbora za zaštitu životne sredine  Stalne konferencije gradova i opština,  Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

{gallery}vesti-2015/2015_01_23_poseta{/gallery}

Preporučujemo: