Održan Okrugli sto "Aktivnosti za ostvarivanje prava iz Arhuske konvencije"

Ekološki pokret Odžaka je  sa partnerskom organizacijom „Točak“ iz Odžaka 13.12. 2013. u Odžacima, u Sportsko-poslovnom centru „Odžaci“, organizovao Okrugli sto „Aktivnosti za ostvarivanje prava iz Arhuske konvencije“ u okviru realizovanja istoimenog projekta, koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, podržala Opština Odžaci, najpre nenovčano, u početnoj fazi realizacije projekta, i kasnije finansijski ,u završnoj fazi, a osnovni cilj je bio da se daju predlozi  za efikasnije ostvarivanje prava koje Arhuska konvencija daje građanima i njihovim udruženjima. 

U ime Odeljenja za harmonizaciju i razvoj propisa u oblasti zaštite životne sredine Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Okruglom stolu je  prisustvovala  Tina Janjatović, zatim  Ljubinka Kaluđerović, sekretarica Odbora za zaštitu životne sredine Stalne konferencija gradova i opština, Jelena Radaković u ime Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu i lokalnu samoupravu, Petar Škundrić  u ime  Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne, imovinsko-pravne poslove i zaštitu životne sredine Opštinske uprave opštine Odžaci, Sena Vojvodić u ime   Turističke organizacije opštine  Odžaci,  Ratko Đurđevac ( Ekološki pokret Vrbasa), Dejan Maksimović (Ekološki  centar „Stanište“, Vršac), Zagorka Stević Gojkov („Srpski centar za energetsku efikasnost“ , Beograd), Mara Vlajković ( Sanitarno ekološko društvo- SANEKO, Beograd) , Zoltan Kiš (Udruženje građana Ekobečej ,Bečej), Krstan Pejić ( Opštinsko društvo za zaštitu prirode «Tikvara» , Bačka Palanka), Nenad Nikolić (Eko talas ,Tomaševac), Dragana Tepavčević  (Udruženje  Ekološki pokret Vrbasa, Vrbas), dok je Društveno Odgovorna Mreža DOM Anli iz Beograda  poslala svoje predloge,  koji su podeljeni svim učesnicima skupa.

Okrugli sto je otvoren prikazivanjem  kratkog  promotivnog filma,  koji je specijalno snimljen  i premijerno prikazan na  nedavnom gostovanju delegacije  opštine Odžaci u sedištu Evropske unije , odnosno na gostovanju u Briselu.

Tema skupa bila je posvećena  Zakonu o potvrđivanju Arhuske konvencije u Srbiji,  koji je donet u maju 2009. godine,  kao i o njegovoj implementaciji. Primena ovog Zakona  jedna je od krovnih pretpostavki demokratizacije društva i važan uslov za pristupanje EU. To je propis koji bi trebalo da obezbedi nesmetani pristup informacijama o stanju životne sredine svim zainteresovanim građanima, učešće građana u donošenju odluka o životnoj sredini i pravo na pravnu zaštitu.

 Izlaganja na Okruglom stolu imali su:

  • Tina Janjatović - Sprovođenje Arhuske konvencije u Republici Srbiji;
  • Ljubinka Kaluđerović - Saradnja lokalne samouprave i OCD u sprovođenju Arhuske konvencije;
  • Ratko Đurđevac - Primena načela Arhus konvencije u Srbiji;
  • Dejan Maksimović- Zelena agenda;
  • Zagorka Stević Gojkov - Energetska efikasnost   lokalne samouprave jeste neophodan uslov ravnomernog održivog razvoja   Srbije;                    
  • Dušan Mirković -  Aktivnosti Ekološkog pokreta Odžaka u ostvarivanju prava iz Arhuske konvencije.

Po završetku izlaganja sledila je  diskusija i davanja predloga.

Svi prisutni  su se složili da se  nije  daleko odmaklo u primeni Arhuske konvencije . Ekološki pokret Odžaka  se obavezao da date pismene  predloge i naknadno dostavljena mišljenja prosledi ekološkim organizacijama širom Srbije i Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Ekološke organizacije širom Srbije treba da iznesu mišljenja o načinima i metodama da se ubrza implementacija Arhuske konvencije. 

 Udruženja građana „EKOBEČEJ“ iz Bečeja je, pored toga što je aktivno učestvovao u radu Okruglog stola , postavilo je i izložbu  predmeta od recikliranog papira, koji su delo aktivista „EKOBEČEJA“. Svi prisutni su izneli pohvale za izložene radove.

Ekološki pokret Odžaka je na kraju skupa svim učesnicima  tradicionalno podelio zahvalnice  za saradnju i učešće na Okruglom stolu „Aktivnosti za ostvarivanje prava iz Arhuske konvencije“.

Ekološki pokret Odžaka  se zahvaljuje  Opštini Odžaci za finansijsku pomoći  za  organizaciju Okruglog stola, što je  omogućilo Ekološkom pokretu Odžaka da  pozove veći broj ekoloških NVO i dostojno ih dočeka , koje su se , sa svoje strane, sve zajedno, odužile davanjem predloge za  stvaranje institucionalnog okvira za uključivanje civilnog društva u  politiku zaštite životne sredine.   

{gallery}vesti-2013/2013_12_16_okrugli_sto_arhiska{/gallery}

Preporučujemo: