Materijal sa okruglog stola „Aktivnosti za ostvarivanje prava iz Arhuske konvencije“ (Odžaci, 13.12.2013.)

Ekološkim organizacijama širom Srbije dostavljamo kompletan materijal sa okruglog stola „Aktivnosti za ostvarivanje prava iz Arhuske konvencije“, koji je održan 13.12.2013. godine u Odžacima. 

Iz onoga što je rečeno na okruglom stolu i onoga što je Ekološkom pokretu Odžaka dostavljeno kao mišljenje o okruglom stolu, po našoj oceni, može se zaključiti da se većina slaže u sledećem: 

1.Da se nije daleko odmaklo u primeni Arhuske konvencije;

2.Da ekološke organizacije treba da se ujedine u ostvarivanju prava iz AK;

3.Da treba zauzeti „tvrd“ stav prema državnim organima i zahtevati hitno donošenje propisa koji će omogućiti ostvarivanje prava iz Arhuske konvencije;

4.Da u sastavu Zelenog saveta većinu treba da  čine nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

 

Pozivamo sve ekološke organizacije da dobro prouče materijal koji prosleđujemo i da daju svoje mišljenje i konkretne predloge. Mišljenja i predloge slati, sa jedne strane, Ekološkom pokretu Odžaka  i , sa druge strane , na sledeće tri adrese:

1.Kabinet ministarke energetike, razvoja i zaštite životner sredine – Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

2.Tini Janjatović,  Odeljenje za harmonizaciju i razvoj propisa u oblasti

zaštite životne sredine - Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

3.Ljubinki Kaluđerović , sekretarici Odbora za zaštitu životne sredine 

Stalne konferencije gradova- Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Ako se ekološke organizacije masovno odazovu , što bi predstavljalo „tvrd“ stav, 

može se realizovati predlog Društveno Odgvorne Mreže DOM Anli da se ta masovnost iskoristi za obraćanje OEBS-u, kako bi se državni organi konačno, posle više od četiri i po godina, naterali da definišu zakonske propise  kojima bi  lokalnim samoupravama nametnuli obavezu iznalaženja institucionalnih mehanizama za priznavanje prava građanima i njihovim udruženjima koja im pripadaju po Arhuskoj konvenciji.

PRILOZI:  

- Dostupne prezentacije EPO-u  iznete na okruglom stolu;

- Saopštenje za javnost EPO-a o održanom okruglom stolu,

- Mišljenja i reagovanja učesnika-ekoloških NVO o okruglom stolu;

- Predlozi Društveno Odgovorne Mreže Dom Anli iz Beograda;

- Predlozi Ekološkohg pokreta Odžaka Zelenoj poslaničkoj grupi; 

- Predlozi Ekološkog pokreta Odžaka za izmenu i dopunu Zakona o zaštiti živone sredine;

- Dva modela pravnih akata za praktičnu primenu Arhuske konvencije,. koje je predložio Arhus centar Krakujevac , mogu se videti na sajtovima Arhus centara:

  • Arhus centar Subotica - Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.  ,www.aarhussu.rs
  • Arhus centar JIS - Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. , www.aarhuscentarjis.rs

Preporučujemo: