Evropski vikend posmatranja ptica u Deronjama

U organizaciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i suorganizatora Ekološkog pokreta Odžaka, Mesne podružnice Deronje i Ekologa Bačkog Brestovca, u opštini Odžaci su 3. i 4. oktobra povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica uspešno realizovana dva izleta, u Deronjama i Bačkom Brestovcu.

Ispred OŠ "Vuk Karadžić" u Deronjama u poslepodnevnim satima u subotu, 3. oktobra okupila su se 43 učesnika izleta. Zahvaljujući Katarini Savić koja vodi ekološku sekciju đaci ove škole bili su najbrojniji učesnici izleta. Šetnja je trajala dva sata a išlo se do kanala i ribnjaka. Učesnici izleta imali su priliku da vide i zabeleže 21 vrstu ptica. Najbrojniji su bili čvorci i prebrojano je 4.556 jedinki. Čvorci su se okupljali u manja jata oko kanala i ribnjaka a deca su sa oduševljenjem pratila njihove akrobacije. Veliku podršku izletnici su dobili od Mesne podružnice Deronje Ekološkog pokreta Odžaka i Poljočuvarske službe.

U suorganizaicji Ekologa Bačkog Brestovca Evropski vikend za posmatranje ptica uspešno je realizovan u Bačkom Brestovcu u nedelju, 4. oktobra. Osvanulo je sunčano oktobarsko jutro što je bio dobar znak, na zborno mesto je došao 41 učesnik izleta. Na petom obeležavanju Vikenda za posmatranje ptica najbrojniji su bili učenici OŠ "Nikola Tesla" zahvaljujući Mariji Kangrga nastavnici biologije. U obilasku bare Marešt i rita zabeležena je 41 različita vrsta ptica. Kao i prethodnih godina najbrojniji su bili čvorci, izbrojano je 3.411 jedinki.

Učesnici izleta u Bačkom Brestovcu su sa velikim zanimanjem pratili orla mišara u lovu, koji je poput mačke, vrebao miša na strništu. Organizaciju izleta u Bačkom Brestovcu je podržalo "Udruženje odgajivača golubova srpskih visokoletača SRB 209 Brestovac" čiji su članovi velikodušno ustupili svoje dvoglede za posmatranje ptica. Osveženje i kifle za učesnike izleta obezbedilo je JKP "Brestkom".

Tokom Evropskog vikenda za posmatranje ptica, 3. i 4. oktobra organizovana su 33 izleta sa ukupnim brojem od 989 učesnika. Prebrojano je 84.404 ptice od kojih su najbrojniji čvorci sa 39.521 jedinkom - kaže Magldalena Grahovac iz druptva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koja je bila vodič na oba izleta u opštini Odžaci.

Preuzeto sa sajta Radija D65 Deronje

Preporučujemo: