EPO na proslavi Arhus centra Kragujevac

U Kragujevcu je u petak, 15.5.2015. godine, Arhus centar  proslavio pet godina od osnivanja. Proslavi jubileja je u ime Ekološkog pokreta Odžaka prisustvovao  sekretar Ekološkog pokreta Odžaka Dušan Mirković. Petogodišnjica  osnivanja i rada Arhus centra obeležena je  tematskim skupom pod nazivom „Kad gora ozeleni“  i okruglom stolom  „Zeleni saveti u Srbiji – iskustva i perspektive“. Skup je organizovalo udruženje Arhus centar  Kragujevac, uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a)  – Misije u Srbiji  i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) – saveza gradova i opština Srbije.

Na ovaj okrugli sto su pozvani predstavnici svih do sada formiranih saveta za zaštitu životne sredine  (Zelenih saveta) , kao i predstavnici iz jednog broja saveta koji su u procesu formiranja. Na proslavi  je bilo  oko sedamdesetak učesnika.

Prezentovan je rad Arhus centara Kragujevac i Subotica , nekoliko zelenih saveta  i doprinos Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stalne konferencije gradova i opština i Beogradske otvorene škole u formiranju zelenih saveta u desetak opština u Srbiji, a dobar deo radnog dela bio je posvećen iznošenju mišljenja o dobrim i lošim stranama i samog sastanka i rada i delovanja zelenih saveta.  Značajno je istaći da je primer formiranja Saveta za zaštitu životne sredine opštine Odžaci posebno istaknut, jer je to prvi savet u Srbiji koji je formiran isključivo inicijativom lokalne ekološke organizacije , odnosno zaslugom Ekološkog pokreta Odžaka bez bilo kakve pomoći sa strane, odnosno ,kako je istakla Ljubinka Kaluđerović, sekretarice Odbora za  životnu sredinu  i vanredne situacije SKGO, u Odžacima je Zeleni savet formiran , kako se figurativno izrazila gospođa Kaluđerović, „na mišiće“, aludirajući na dugotrajno insistiranje Ekološkog pokreta Odžaka da Skupština opštine Odžaci prihvati dva modela pravnih akata za institucionalno priznavanje prava udruženjima i građanima iz Arhuske konvencije,koje je, inače, predložio upravo Arhus centar Kragujevac. 

Treba istaći da zbog dužine sastanka predstavnik EPO-a nije uzimao reč, ali će Ekološki pokret Odžaka u narednom periodu organizatoru i učesnicima skupa dostaviti svoje viđenje o formiranju i radu zelenih saveta, kao i neke konkretne predloge za ubrzanje formiranje zelenih saveta u svim opštinama u Srbiji.

Preporučujemo: