×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /www/webvol31/yg/3r9510c3hp3wjgy/epodzaci.org/public_html/images/vesti-2015/2015_02_02_karavukovo
×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/vesti-2015/2015_02_02_karavukovo

Neverovatno I

Ovaj komentar posvećen je Goranu Kajdiću iz Karavukova - malom čoveku koji je učinio veliko delo za Karavukovo.

Godinama unazad svi putnici koji  su iz Odžaka išli  drumom prema Bogojevu preko Karavukova , državnoj granici sa Hrvatskom i Evropskoj uniji, prešavši most na Kanalu DTD  kod Karavukova, na stotinak metara od prvog reda kuća, mogli su da vide ogromnu  divlju deponiju neposredno uz drum , koja je i često gorela i stvarala velike stubove gustog dima. Godinama su građani Karavukova sami sebi pravili velike probleme ne poštujući odluku da se smeće odlaže na zvaničnom  smetlištu koje se nalazi nekoliko stotina metara dalje i, što je vrlo bitno, do kojeg postoji asfaltiran put. Naravno, bilo je mnogo lakše istovariti smeće neposredno posle skretanja sa druma Karavukovo-Bogojevo.

Vremenom se nakupljalo toliko smeća da je postepeno dolazilo do zatvaranja puta prema zvaničnom smetlištu, tako da se smeće praktično nekada istovaralo i na drum Karavukovo-Bogojevo. Veliki ekološki problem je bilo često pojava da  su sakupljači sekundarnih  sirovina paljenjem smeća  pokušavali da dođu do sekundarnih sirovina , najčešće gvožđa i bakra, pa je deponija gorela danima i stvarala nesnosni smrad i otežavala disanje građana Karavukova. Veliki dim , kombinovan sa nepovoljnim pravcem duvanja vetra, često je građanima Karavukova danima i nedeljama stvarao probleme jer praktično nisu smeli da otvore prozore. 

Decembra 2013. potekla je inicijativa da se deponija uredi. Tadašnji direktor JKP „Usluge“ Čedomir Jovanović i njegovi saradnici Nikola Orlić i Dragan Hrnjak obezbedili su mehanizaciju da se ružna slika divlje deponije eliminiše, Deo smeća je premešten na zvanično smetlište, a ostatak je razastrt po okolnom terenu. Na ovaj način je ranije „rešavan“ problem ove divlje deponije, ali se , kao i u ranijim periodima ili kao u drugim mestima, dešavalo da priča počne od  ovakvog početka, a da kraj bude kao opis na početku ovog teksta. 

Ključni „igrač“ u ovoj priči je Goran Kajdić. On je pri uređenju divlje deponije postigao dogovor sa čelnicima JKP „Usluge“ i Mesnom zajednicom Karavukovo da na sebe preuzme obavezu dežurstva na lokaciji divlje deponije, odnosno zvaničnog smetlišta i nikome ne dozvoli da započne deponovanje smeća gde mu nije mesto. Njegovo jednogodišnje angažovanje dalo je odlične rezultate. Na njegov poziv, predstavnici Ekološkog pokreta Odžaka obišli su pomenutu lokaciju i prosto nisu mogli da veruju očima  da je onaj cirkus od smeća uklonjen i da sada teren gde se nekada nalazila velika divlja deponija izgleda sasvim drugačije. Neverovatna je razlika između onoga što je bilo i ovoga što se vidi danas. Teren je skoro idealno čist.  Mestimično još uvek postoje  ostaci  smeća, ali, kako je rekao Goran Kajdić, to će njegovim radom i organizovanjem radnih akcija biti postepeno  dovedeno do stanja da niko neće moći da pomisli da je tu bila ogromna divlja deponija koja je pretila da se „ulije“ u Kanal DTD. Goran Kajdić takođe organizuje postepeno prekrivanje terena slojem zemlje i planira pošumljavanje terena sada već bivše deponije. Najvažnije je da svojim prisustvom sprečava  česta paljenja smeća i stvaranje dima. To sa desilo samo jednom i to kada su lopovi pokrali prikupljene sekundarne sirovine , pa su paljenjem smeća pokušali  da prikriju tragove.

Ovaj komentar pišemo zbog odnosa ljudi  iz JKP „Usluge“, Mesne zajednice Karavukovo i lokalne samouprave prema Goranu Kajdiću. Goranu su  obećali da će za posao koji obavlja dobijati određenu nadoknadu. Nažalost, jedina nadoknada je mala suma koju on dobija prodajom sekundarnih sirovina koje izvuče iz smeća, a uglavnom je to PET ambalaža. Goran se žali da ga na terenu često  biju  sunce, vetar, kiša, sneg i da nema gde da se skloni, malo odmori ili sedne da nešto pojede ili popije. 

Ovim komentarom želimo da javno  pohvalimo angažovanje Gorana Kajdića, da mu odamo priznanje da je svojim angažovanjem doprineo i sprečio ponovno stvaranje dugogodišnje  ružne slike  iza mosta na Kanalu DTD u Karavukovu i da apelujemo na JKP „Uslugu“, Mesnu zajednicu Karavukovo i lokalnu samoupravu da  nađu mogućnost da Goranu Kajdiću obezbedi neku kućicu ili stari kiosk u koji bo mogao da se skloni od nevremena , da se malo odmori ili  boravkom u kućici spreči krađu sortiranih sekundarnih sirovina, ali i da mu se obezbedi neka naknada - bilo direktna  novčana  ( iz prihoda Mesne zajednice Karavukovo, Fonda za zaštitu životne sredine , tekuće budžetske rezerve ili nekog drugog izvora) ili da mu se obezbedi korišćenje  i plati vozilo  kojim bi se sakupljala PET ambalaža koju građani Karavukova odlažu u namenske kontejnere za odlaganje PET ambalaže. Prodajom ove ambalaže Goran bi sebi priuštio  određena finansijska sredstva.  Građani Karavukova bi mogli da podrže svog sugrađana tako što bi pre odlaganja PET flaša i balona sa flaša i balona skinuli čep i flaše i balone  pre ubacivanja u kontejner gaženjem  spljoštili. Čepove mogu da sakupe, daju deci iz komšiluka da odnesu u školu za akciju „Čepom do osmeha“. Mislimo da bi prema ovom čoveku bilo fer da se postupi na ovaj način, jer je on svojim angažovanjem uradio mnogo  više od plaćenih lica u JKP „Usluzi“, Mesnoj zajednici Karavukovo ili  Odeljenju za zaštitu životne sredine Opštinske uprave opštine Odžaci, koji i ne znaju koliko kontejnera za sakupljanje PET ambalaže i papira  ima na teritoriji opštine - što su pokazali na poslednjem sastanku Zelenog saveta. Isto važi i za člana Opštinskog veća opštine Odžaci  koji je zadužen za pitanja komunalnih delatnosti i zaštite životne sredine.

 

Takođe apelujemo da se za ovaj teren obezbede sadnice i da se na proleće izvrši pošumljavanje.

{gallery}vesti-2015/2015_02_02_karavukovo{/gallery}

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška