Neverovatan prizor oko pijace u Odžacima

Prošle i ove subote, kada je inače glavni pijačni dan u Odžacima, građani Odžaka i okolnih mesta naišli su na zaista neverovatan prizor oko pijace: na trotoarima, zelenim površinama i prilaznim putevima nije bilo NI JEDNOG PRODAVCA !!! Svi su bili „ spakovani“ u pijačni prostor.

Zašto ovaj prizor zaslužuje  čuđenje i komentarisanje Ekološkog pokreta Odžaka ?

Godinama unazad bila je uobičajena slika da je pijačni prostor bio poluprazan, a na uličnim prostorima, odnosno po trotoarima, zelenim površinama i neposredno pored puta bilo je sijaset prodavaca od kojih se praktično nije moglo ući u pijacu. Svojevremeno je Ekološki pokret Odžaka zvanično tražio od inspekcijske službe da ovakvo ponašanje prodavaca spreči i naredi da se prodaja isključivo vrši unutar ograđene pijačne površine, gde su obezbeđeni odgovarajući higijenski uslovi, a da se trotoari, zelene površine i putevi oslobode i omoguće građanima da nesmetano dođu do pijace. Najtragičnije  je bilo to što  su se sa zemlje nesmetano  prodavali razni prehrambeni proizvodi - što je moglo da ima nesagledive posledice na zdravlje ljudi.  

Podneti zahtev je od strane inspekcijske službe  dvostruko zloupotrebljen. Početak  „realizacije“ je podešen na dan kada je vršena prodaja pijačnih tezgi i  prodajnih kocki, tako da je kod  pijačnih prodavaca izazvalo bes jer je protumačeno  da je  Ekološki pokret Odžaka podneo zahtev da bi se kupci naterali u krug pijace,da se nateraju da plate zakup, da se time podiže cena zakupa i da je sve urađeno u dogovoru sa JKP „Uslugom“  kako bi im se povećali prihodi od naplaćene pijačarine. Sa druge strane, inspektori su pred prodavcima „mahali“  papirom sa zahtevom Ekološkog pokreta Odžaka i „objašnjavali“ da ih inspektori ne bi dirali da nije zahteva Ekološkog pokreta Odžaka. Time su  prodavcima indirektno sugerisali da je za ovaj „progon“ kriv Ekološki pokret Odžaka.      

 „ Sprovođenje strogoće“ po zahtevu Ekološkog pokreta Odžaka trajalo je samo oko sat vremena, posle čega su inspektori elegantno napustili „poprište“ i na taj način dozvoli da se prodavci vrate na ulicu i zauzmu svoje uobičajene „busije“. Tačno se znalo koji deo uličnog prostora „pripada“ kom prodavcu. Ulični prostor je tretiran od strane prodavaca kao lična svojina.

 

       Ove dve subote sve je drugačije. Nije bilo prijave Ekološkog pokreta Odžaka .  Inspekcija  je sve vreme bila prisutna i niko se nije usudio da „proviri glavu“ van pijačnog prostora. Scena je jednostavno bila neverovatna: čovek je mogao normalno da se kreće trotoarom, mogao je nesmetano da priđe i uđe u pijacu, pijaca je bila  prilično popunjena, ali je bilo još praznih prodajnih mesta, tako da se pokazalo da  za prodaju  van pijace zaista nema opravdanja. Sada se tačno zna šta je pijaca a šta ulica.

Pitali smo više naših sugrađana šta misle o ovoj akciji „uterivanja“ prodavaca u pijačni prostor i svi su listom pozdravili ovu akciju. 

Nije nam poznato ko je naredio uvođenje reda oko pijace. Ekološki pokret Odžaka se priključuje građanima i pozdravlja ovu akciju, pogotovo što je ovakvo uvođenje reda tražio još pre nekoliko godina. Pozdravljamo i podržavamo onoga ko je ovo naredio - ma ko bio. Sumnjamo da su inspektori ovo uradili samoinicijativno i da im je iznenada proradila savest. Želimo da akcija bude trajnog karaktera i da inspekcijski organi istraju i ne dozvole povratak prodavaca na ulicu. Mislimo da je  nova vlast  pokazala da  neke stvari mogu da se dovedu u red bez jednog-jedinog dinara. Samo treba narediti da svako radi svoj posao. Imamo i jedno pitanje: Da li je  kamionima sa raznom robom mesto unutar pijačnog prostora? Mislimo da za kamione treba odrediti poseban prostor  ( deo ulice prema silosu ili ulica pored silosa).  Svojevremeno smo predlagali načine za rešavanje atmosferske kanalizacije i  postupak za primarnu selekciju otpada. I ti problemi mogu da se reše odlučnom akcijom vlasti  i ulaganjem minimalnih finansijskih sredstava. 

Jedino čega se bojimo oko uvođenja reda  oko  pijace je da se radi o predizbornom triku i EPP-u  i da će  akcija trajati  samo do 16. marta, a da se posle vrate stare navike: da inspektori ne obavljaju svoj posao  i  da se prodavci ponovo vrate na ulicu.

Naglašavamo da će se Ekološki pokret Odžaka i dalje držati u svom radu  odredbi usvojenih dokumenata:  Kodeksa ekoloških nevladinih organizacija i  Etičkog kodeksa udruženja građana. Pomenuta dokumenta mogu se pročitati na sajtu Ekološkog pokreta Odžaka www.epodzaci.org ,  u delu DOKUMENTI

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška