Nešto se menja nabolje

U ovom komentaru će biti reči o cveću koje se nalazi u četiri žardinjere ispred katolička crkve. Osnovna namena žardinjera je  da spreče saobraćaj u Knez Mihajlovoj  između ulica Somborska i  Jurija Gagarina, ali služe  i da se u njima posadi cveće.

Godinama unazad redovna praksa je bila da se posađeno cveće neposredno posle sađenja brže-bolje iščupa, tako da su žardinjernj redovno bile bez cveća. 

 Ove godine situacija je drugačija. Septembar je mesec, a u žardinjerama i dalje opstaju posađene salvije. To samo za sebe govori da se nešto menja  i treba poželeti da tako bude i sledećih godina. Ranije nam nikada  nije bilo jasno zašto nekome smeta  da u tim žardinjerama raste cveće. Nije nam bilo jasno ta destrukcija i želja da ono što neko uradi treba što pre uništiti. 

 

Sudbina cveća u žardinjerama neodoljivo je podsećala na sudbinu telefonskih govornica u naseljenim mestima  u ranijim periodima. Po našim naseljima bile su postavljene javne govornice i to obično po jedna u mestu i to je bila jedina veza sa svetom za većinu građana jer veliki deo građana nije imao telefon u kući. Logika bi nalagala da tu govornicu treba čuvati kao oči u glavi  za razno-razne potrebe  - od onih najlepših pa do onih najtužnijih. Međutim, redovna je bila pojava  da te govornice nisu mogle biti u funkciji ni jedan-jedini dan. Čim budu popravljene   huligani su morali nešto da polome i onesposobe govornicu za korišćee. Danas, kada skori svi imaju mobilne telefone, i kada retko kome trebaju telefonske govornice, telefonskih govornica ima više i, po pravilu, sve su ispravne. Destrukcije telefonskih govornica ili nema ili su sve ređe. Nadajmo se da će i posađeno cveće u žardinjerama i na javnim mestima  biti ostavljeno na miru i onima koji o njemu vode računa  tokom čitave sezone. Opstajanje cveća do septembra meseca vidimo kao  pozitivnu promenu ponašanja   naših sugrađana.

Mislimo da na ovu pojavu treba ukazati mladima i da u tom smislu osnovne i srednje škole treba deo svojih aktivnosti da posvete i ovom segmentu. Tužno je kada ponedljkom ujutro prođete centrom grada i vidite da su betonske kante za smeće prevrnute i polomljene, da se oko klupa nalazi razbacano smeće, da je cveće iz žardinjera počupano, da su sveže okrečene  fasade zgrada išarane glupim žvrljotinama, da... Noćne destrukcije ukazuju da to uglavnom čine mladi , pa bi omladinske organizacije, nevladine organizacije  koje se bave  pitanjima mladih, Kancelarija za mlade, lokalna samouprava, JKP „Usluga“ i PS Odžaci   mogli da organizuju aktivnosti  kojima bi uticale na omladinu da se ovakve stvari ne događaju.

Ono što se ne menja su pisanja grafita po fasadama zgrada. Ekološki pokret Odžaka je ranije ukazivao na ovu pojavu. Dugo nije bilo pisanja  i nadali smo se da toga više neće biti.  Međutim,  u poslednje vreme , na više mesta u gradu, pojavili su se  grafiti   zZz . Zahtevamo da nadležni pronađu počinioce i spreče dalju eskalaciju ove pojave. Po našem  nezvaničnom saznanju, radi se  o „zaštitnom znaku“ gupe ZAJEDNICA. Ne znamo da li pomenute grafite pišu pripadnici ove grupe ili u njihovo ime pišu drugi.

Ovaj komentar u elektronskoj verziji dostavljamo osnovnim i srednjim školama, nevladinim organizacijama, Kancelariji za mlade , JKP“Usluzi“, lokalnim sredstvima informisanja i u pisanoj formi Policijskoj stanici Odžaci  od koje zahtevamo da pronađe pisce grafita i o tome obavesti Ekološki pokret Odžaka.

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška