Neprimereno ponašanje II

Neprimereno ponašanje II U komentaru «Neprimereno ponašanje», u kojem je Ekološki pokret Odžaka  ranije  uputio kritiku na račun OŠ «Branko Radičević» iz Odžaka ukazano je na neekološko ponašanje ove škole.

Nažalost, primorani smo da napišemo i komentar «Neprimereno ponašanje II» istim povodom. U prethodnom komentaru smo rekli:  «U svim aktivnostima oko zaštite životne sredine i ekologije uopšte uvek se apostrofira važna ili vrlo važna uloga osnovnih i srednjih škola u podizanju ekološke svesti dece i omladine. Stav Ekološkog pokreta Odžaka je da decu i mlade treba ekološki vaspitavati (edukovati), a stare kažnjavati». Međutim, ne samo da nema vaspitanja mladih, već odrasli svojim primerom pokazuju kako ne treba raditi, tako da ne možemo da očekujemo da nam mladi budu vaspitani i da se makar malo približimo idealu  «OTPAD ZERO», o čemu možete pročitati na sajtu www.ekoforum.org .

Danas, 15.3.2011., opomenuli smo direktoricu Nevenku Galović Karanović na neprimereno  korišćenje kontejnera. Škola ima tri vrste kontejnera: za papir, PET ambalažu i za  smeće. Kontejner  za papir se koristi za odlaganje smeća, a u svim kontejnerima nalazi se PET ambalaža, iako ispred škole postoji namenski kontejner za odlaganje ove ambalaže, a drugi se nalazi na 100-tak metara od škole, tako da nema nikakvog opravdanja da se PET ambalaža  i papir bacaju  kao smeće.

Ponovićemo ono što smo rekli u prvom komentaru:

«Ekološki pokret Odžaka bi ovo razumeo da ne postoje uslovi za odlaganje PET ambalaže i papira. Stotinak metara od škole postavljen je namenski kontejner za odlaganje PET ambalaže i opisano bacanje PET ambalaže u kontejnere za smeće zaista je neprimereno. Još gore je sa kartonskim kutijama i papirom. Naime, u samoj školi nalazi se dobijen namenski  kontejner za odlaganje papira,tako da je bacanje kartoskih kutija i papira  u smeće  zaista nerazumno. Odvoženje PET ambalaže i papira iz namenskih kontejnera školu ne košta ništa, a izvoženje kontejnera za smeće JKP «Usluga» fakturiše i naplaćuje. Smatramo da je za to najodgovornija direktorica škole, a i  svi zaposleni u školi. Mora se jednom i zauvek rešiti da neodgovorno ponašanje prema životnoj sredini i budžetu opštine Odžaci mora da se prekine.Ako se ovako neogovorno ponašaju odrasli, šta da kažemo deci?»

Slična situacija je  svojevremeno bila u Domu zdravlja Odžaci i dve naše kritike dale su odlične rezultate, tako da se danas u Domu zdravlja Odžaci PET ambalaža i papir  primarno selektuju i nema više problema. Direktor dr Ljubomir Milenković je «očitao slovo»  čistačicama i osoblju koje odlaže otpad , tako da danas čistačice znaju šta je PET abalaža i papir i gde im je mesto.Nedavno je od Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja nabavljeno 40 kutija za sakupljanje papira iz akcije «Očistimo Srbiju» - što doprinosi efikasnijem sakupljanju papira..

Za stanje u OŠ «Branko Radičević» smatramo da je kriva direktorica Nevenka Galović Karanović, pa je pozivamo da čistačicama, nastavnom osoblju i učenicima objasni da su PET ambalaža i papir sekundarne sirovine i da im nije mesto u kontejnerima za smeće.

Neprimereno ponašanje II

Neprimereno ponašanje II

Neprimereno ponašanje II

Neprimereno ponašanje II

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška