Ne samo turizam

Često smo bili u prilici da čujemo i vidimo  da se pri turističkim turama po odžačkoj opštini turistima  pokazuju vetrenjače Branislava Savića iz Deronja. To je lepo i za svaku pohvalu. Međutim, Ekološki pokret Odžaka te vetrenjače posmatra kao jednu od  šansi za  ukupni privredni razvoj  naše opštine , razvoj regiona  i kao mogućnost za  prekograničnu saradnju  i kao značajan ekološki projekat – o čemu  je usmeno obavestio i obrazložio ideje Milošu Pejčiću , predsedniku Skupštine opštino Odžaci , nadajući se da će on to vrlo brzo realizovati zahvaljujući svojim vezama, poznanstvima u vertikali vlasti.

Kako je prošlo dosta vremena, a nikakve povratne informacije nismo dobili, rešili smo da ovu problematiku učinimo vidljivom kroz ovaj komentar i zvaničnim dostavljanjem komentara čelnim ljudima opštine Odžaci, AP Vojvodine i sredstvima informisanja.

Koja je bila naša ideja ?

Projekat za vetranjaču dao bi Branislav Savić, vetrenjače bi proizvodio „Poljostroj“ iz Odžaka (ili neka firma iz AP Vojvodine), finansijska sredstva za pokretanje proizvodnje  bi obezbedila  AP Vojvodina, vetrenjače bi se besplatno delile poljoprivrednim proizvođačima (prvenstrveno onima koji se bave gajenjem povrća ili voća na većim površinama ). Letošnja katastrofalna suša i predviđanja da će u budućnosti ovo biti sve češća pojava  jak su argument za predlaganje ovog projekta.

Ko bi sve imao koristi od ovog projekta?

Svi nabrojani.

Branislav Savić bi projekat fiktivno ustupio besplatno dok ne počne proizvodnja i realizacija projekta. Međusobna prava i obaveze između Savića i proizvođača vetrenjača detaljno bi se precizirale ugovorom. Kada  počne isporuka vetrenjača od svake proizvedene i instalirane vetrenjače Branisla Savić bi dobio određenu sumu novca (fiksnu ili određem procenat od proizvodne cene vetrenjače). Vrednost Savićeve vetrenjače je u tome da počinje da radi pri minimalnoj brzini vetra, tako da je moguća njena eksploatacije i  krajevima gde su vetrovi slabijeg intenziteta – kao što je slučaj odžačke opštine. „Poljostroj“ili neka druga firma iz AP Vojvodine bi dobili posao, a lokalna zajednica u kojoj bi bila pokrenuta proizvodnja mogla bi zaposli određen broj radnika na proizvodnji vetrenjača. Pored „Poljostroja“ bile bi verovatno angažovane i druge firme kao kooperanti – što, opet, dovodi do novog zapošljavanja. Poljoprivrednicima bi se vetrenjače delile besplatno, i na taj način bi  proizvođači dobili  besplatni i ekološki izvor vode za navodnjavanje svog plastenika ili voćnjaka i u daljoj ekploataciji, sem troškova održavanja vetrenjače, ne bi imali nikakav drugi trošak, naročito ne trošak za energente (struju ili naftu). U okviru projekta treba razmotriti opciju da se poljoprivrednicima uz poklanjanje vetrenjače, na teret AP Vojvodine,  iskopa odgovarajući bunar i izgradi rezervoar za vodu određenog kapaciteta. I ovo bi podstaklo novo zapošljavanje. AP Vojvodina bi dobila povećanje proizvodnje  aktiviranjem nekog proizvodnog kapaciteta mašinske industrije , došlo bi do zapošljavanja radnika, a poljoprivredni proizvođači bi kroz povećanu proizvodnju obezbeđivali veću količinu poljoprivrednih proizvoda – što bi stabilizovalo proizvodnju i dalo mogućnost da tržište poljoprivrednih proizvoda  ne zavisi od sve neizvesnijih vremenskih prilika i sve češćih suša, sa jedne strane, i mogućnost da se višak poljoprivrednih proizvoda izvozi i na taj način poboljša naš devizni bilans. Povećana poljoprivredna proizvodnja, sa svoje strane, dovodi,  takođe, do novih zapošljavanja.

Ukoliko se finansijska potpora ne bi mogla naći u domaćim izvorima, mogao bi ovaj projekat da posluži za IPA prekograničnu saradnju, naročito sa opštinom Dalj koja ima velike površine vinograda u Erdutu , sa jedne strane, a „OLT“ iz Osijeka i „Poljostroj“ iz Odžaka bi mogli biti prekogranični partneri u proizvodnji vetrenjača. „OLT“ bi proizvodio vetrenjače za hrvatsko a „Poljostroj“ za srpsko tržište. Suština IPA prekograničnog projekta ( projekat „u ogledalu“) bi bila traženje finansijskih sredstava za obrtna sredstva za proizvodnju vetrenjača. Idealna prilika za predlaganje ovog projekta Hrvatima bila je nedavna poseta ambasodora Hrvatske Kuprešaka  Odžacima. Nažalost, prilika je , po našim saznanjima, propuštena.

Ako bi se realizovale naše ideje, vetrenjače koje sada služe samo za navodnjavanje gazdinstva Branislava Savića  i pokazivanje turistima  imale bi daleko veću i korisniju funkciju.

Na ovaj način Ekološki pokret Odžaka želi da podstakne naše političare, privrednike, finansijere i poljoprivrednike da ostvarivanjem projekta daju doprinos razvoju našeg društva.  Zašto bi se naša zemlja odricala mogućnosti da iskoristi obnovljive izvore energije i iskoristi prirodne resurse  za proizvodnju velikih količina poljoprivrednih proizvoda? Zašto se ne ugledamo na  vodeće ekonomije Evrope i sveta, kao što je Nemačka i njoj slične zemlje. Masovna prouzvodnja vetrenjača sigurno bi dovela do velikog povećanja poljoprivredne proizvodnje i  mogućnosti za veliki izvoz poljoprivrednih proivoda , na primer, u Rusiju.

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška